НОВИНИ

​49-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

Над 650 изпълнители се събраха на 49-я фолклорен събор „Златната гъдулка” в Русе. На сцената в Парка на младежта излязоха музиканти, певци и състави от цяла Североизточна България, които представиха обработен и изворен фолклор от своите региони.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
21:37, 10.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От ранни зори в Парка на младежта в Русе се разнасяше глъчка и се чуваше народна музика. Изпълнителите се подготвяха да излязат на сцената, за да покажат какви песни се пеят по техния край или как се пазят старите обичаи. От читалището в русенския квартал Средна кула представиха точно такъв ритуал, свързан с подготовката даровете на булката преди сватбата. И припомниха посланията, вплетени във всяко едно действие, в песните и наричанията, за добър живот на младото семейство.

Веселина Маркова - ръководител на групата от читалище „Св. Св. Кирил и Методий” – Средна кула: Жените, които правят тези нашивки, да са пъргави, от добри семейство, да имат берекетлия, да имат деца и да са добри комшийки или роднини. Другата символика е, че се наричат: Тоз бохчалък е за еди-кого си, дано да го носи със здраве, да дочака старини.

По обяд на сцената на „Златната гъдулка” излязоха изпълнителите от Фолклорния танцов театър „Найден Киров” в Русе, които накараха и публиката да заиграе и да се хване на хоро. Не по-малък интерес предизвикаха и майсторите на традиционни български занаяти, които бяха дошли от целия регион, за да предложат произведенията си на любителите на родното и красивото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична жива верига в Страната на баските
Километрична жива верига в Страната на баските
Бойко Борисов ще е в Турция на 12 юни по покана на колегата си Бинали Йълдъръм
Бойко Борисов ще е в Турция на 12 юни по покана на колегата си Бинали Йълдъръм