НОВИНИ

Ученици от Русе разработиха биопестицид, който предпазва пчелите

Русенски ученици разработиха биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. За разработката си, учебната компания ВИКЕМ на десетокласници от Русенската математическа гимназия беше обявена за най-добрата в България. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди".

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 11.06.2018 (обновена)
30048
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Това са Михаела, Виктория, Елена и Виктор. Идеята за биопестицида им хрумнала от репортажи по телевизията за световния проблем с умиращите пчели.

Михаела Дакова, ученичка от 10 клас на ПМГ „Баба Тонка" - Русе: 37 млн. пчели умират годишно и гледахме как с шепи ги събират пчеларите и не могат да се справят с този проблем. И затова решихме, че трябва да измислим нещо. Тогава дойде Иновационният лагер в Русе, където ни беше поставена задача да измислим някаква идея и решихме, че точно тази идея ще разгледаме.

Проучили кои вредители са най-разпространени в растениевъдството и разработили биопестицид, под формата на капсули.

Елена Михайлова, ученичка от 10 клас на ПМГ „Баба Тонка" - Русе: Нашият продукт е съставен от три много прости съставки. Това са желатин, вода и етерични масла. Използваме желатина да държим капсулата заедно, докато се постави до корена на растението, а използваме етерични масла, за да привлечем пчелите заради силния мирис и така не ги убиваме. Заради този мирис се отблъскват и вредителите. Нашият биопестицид е съставен само от природни съставки, не замърсяваме почвата, нито храната.

Най-голямо предизвикателство за тях се оказали пропорциите, в които трябва да са съставките в биокапсулите.

Виктория Пенчева, ученичка от 10 клас на ПМГ „Баба Тонка" - Русе: Един път те бяха твърде редки, даже не можехме да ги пренесем до самите растения. След това решихме да сложим повече желатин, за да ги стегнем, но те не се разтвориха. И след доста опити установихме точната формула, която е 50% процента желатин, 35% процента етерични масла и 15% вода.

Единственото момче в учебната компания - Виктор Дяков - се е погрижил за внедряването на високите технологии в разработката.

Виктор Дяков, ученик от 10 клас на ПМГ „Баба Тонка" - Русе: От малък се занимавам с дронове и решихме просто да съчетаем двете неща, като дрона използваме за разпръскване на тези капсули на по-големите територии, където е непосилно човешка ръка да мине е да ги постави върху корените. Върху дрона се поставя един контейнер, който посредством една пластмасова тръбичка, автоматизирано пуска капсули на определено време, т.е през определен брой секунди пуска по три капсули.
Нели Тихомирова, старши учител по математика и ИТ в ПМГ „Баба Тонка" - Русе: Екипът ще представи България на европейското първенство за най-добра учебна компания на Европа в Белград в средата на юли. Надявам се тази идея да бъде харесана и от международното жури. Искрено им пожелавам първо място. Могат да го спечелят. Имат визията, имат знанията, могат добре да презентират и всички умения, които са усвоили в училище намират своето приложение точно в тази им дейност.

Биопестицидът вече се предлага в агроаптеките. Големи земеделски производители са проявили интерес към разработката и предстои сключването на договори за прилагането на екопродукта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност преди срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун
Засилени мерки за сигурност преди срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун
Доброволческа мрежа събира книги за читалищни библиотеки
Доброволческа мрежа събира книги за читалищни библиотеки