НОВИНИ

Какви са дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове?

Представители на Надзорния съвет на здравната каса не са информирани за необходимост от спешни плащания към чужди здравни каси. Това каза пред "По света и у нас" Андрей Дамянов, който представлява пациентите в Надзорния съвет на касата, а Боян Бойчев, от квотата на работодателите, коментира че е необяснимо искането на управителя за актуализация на бюджета.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:12, 20.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Според стенограмите от заседанията на Надзорния съвет на Здравната каса темата за дълговете към чуждите фондове се обсъжда за първи път през октомври миналата година.Тогава председател на надзора е Кирил Ананиев. Управителят Камен Плочев не участва в дискусията.

Боян Бойчев -представител на АИКБ в НС на НЗОК: "Дори и миналата година, когато сме дискутирали параметрите на бюджета , никога не е ставало дума за допълнителна сума, която да покрие тези задължения на касата."

В надзорния съвет определят дълговете, като "вътрешен дефицит на касата", става ясно от стенограмите. Тогавашният председател на надзора успокоява, че в бюджета за 2018-та ще се предвидят повече средства по това перо, ще се разчита и на договаряне за разсрочване на задълженията с германските каси. Това е направено.

Боян Бойчев - представител на АИКБ в НС на НЗОК: "Двете страни се съгласихме, че ще платим допълнително около 2 милиона лева специално към тях за 2017-та година.

Към края на януари дълговете към Германия са най-големи - над 128 милиона. Касата има задължения и към други 31 държави. Тази година темата не е обсъждана от надзорния съвет. Според Боян Бойчев основание за искане за актуализация на бюджета няма.

Боян Бойчев - представител на АИКБ в НС на НЗОК : "Отчитайки,че подобен проекто-бюджет е бил внесен октомври или ноември е текло обсъждането. И в рамките след това на относително кратко време да се поиска актуализация е необяснимо."

Дълговете към чужди здравни фондове към края на януари са над 271 милиона лева. В бюджета на здравната каса за разплащане с тях са предвидени около 70 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват домашно насилие по случая с приетите в болница близнаци в Пловдив
Разследват домашно насилие по случая с приетите в болница близнаци в Пловдив
Жители на два столични квартала излязоха на протест против застрояването
Жители на два столични квартала излязоха на протест против застрояването