НОВИНИ

Жители на два столични квартала излязоха на протест против застрояването

Промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които парламентът прие на първо четене, ще премахнат всички съществуващи досега ограничения за височини на сгради и ще даде възможност Общината да променя статутът на терени за озеленяване в такива за застрояване. Тези притеснения изразиха жители на районите Младост и Дружба, които излязоха на протест пред Народното събрание. Час по-късно Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление организира дискусия, на която бяха обсъдени всички поправки и допълнения, които притесняват гражданите.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:09, 20.02.2018
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Основен проблем, който обединява жителите на Младост и Дружба, е потенциалното бъдещо узаконено застрояване на зелените зони в София и изникването на небостъргачи навсякъде в града.

Иванка Вълкова: Протестираме срещу строителството на високи блокове между "Дружба" и "Младост". Аз живея в "Дружба". Това е да ти отнемат въздуха, защото течението, което минава от "Дружба" към "Младост" ще бъде спряно от високите блокове.
Борис Цветков, общински съветник: Предвижда се не както беше досега единични случаи на небостъргачи, а вече с новите условия без да се прави обществено обсъждане, без да се спазва озеленяването, което трябва да е 30-40%. Ако имате 7 декара терен, ще може на 7-те декара да си направите това неограничено строителство на небостъргач.

Недоволството на гражданите беше подкрепено и от кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост": Възмутени сме как натъмно се приемат нещата и как ще се застрои не само "Младост", а цяла София. Всяка малка зелена площ няма да има защита.

На противоположно мнение обаче е главният архитект Здравко Здравков, който присъстваше на дискусията в Народното събрание. Той каза, че няма поводи за притеснения, не приема критиките и призова управляващите на район "Младост" да прочетат внимателно предложенията.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Ние с този закон защитаваме зелените площи и обратното ние създаваме правила, по които тези площи да бъдат защитавани.

Здравков беше категоричен, че с новите поправки не се отварят нови врати в закона, а точно обратното затварят се всички, които досега са съществували. Ще остане в миналото и тази, която даваше право на инвеститорите да строят без ограничение, когато теренът се намира на ъгъл и граничи с три улици. Според главният архитект с новите моменти в Закона се регламентират и височините на сградите, които се намират в зони, в които до момента не е имало ограничение.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За първи път въвеждаме терминологии и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение от зоната, за която става дума. И високите сгради да имат само определени места, а не да никнат като гъби всеки ден, навсякъде в София и ние да нямаме законовия механизъм да реагираме.
Предвидените зони за небостъргачи са две - в района на "Интер експо център" и в района на "Царица Йоанна". Третото сити, което трябваше да се намира северно от Централна гара отпадна, защото се оказало, че там сградите трябва да са ниски, защото там е зона за облитане на самолети. След приемането на поправките и завършване на изработването на Визията за София ще бъдат направени промени и в Общия устройствен план на града.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове?
Какви са дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове?
ГЕРБ и Обединени патриоти изслушаха Кирил Ананиев за исканата оставка на Плочев
ГЕРБ и Обединени патриоти изслушаха Кирил Ананиев за исканата оставка на Плочев