НОВИНИ

Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев

Хиляди хора от цялата страна почетоха 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев в родния му град Калофер. Те се поклониха пред паметника на Ботев и посетиха националния музей, носещ неговото име, за да се докоснат до единствените лични вещи на поета и революционер, достигнали до наши дни.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 06.01.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Макар и само 4, личните вещи, които са се запазили от живота на Ботев, вече 170 години след неговото рождение, продължават да вдъхновяват и вълнуват българите, които посещават музея. Това са джобният часовник и няколко писалищни принадлежности на поета и революционер.

Ася Николова - директор на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер: И малкото останали предмети от бунтовния барутен живот на Ботев са достатъчно ценни реликви - това са българските съкровища, които всеки един истински българин с благоговение гледа посещавайки най-големия храм на Ботев, неговия музей.

За дошлите да го почетат, Ботев е част от българското национално богатство, което трябва да пазим и да предаваме на бъдещите поколения.

Джейн Димитрова: Във всяко едно негово произведение можем да открием всички завети, които е оставил, всичко което иска да каже на поколенията, във времето, в което е живял.
Кирил Кирчев: Ботев е един изключителен пример за България и много българи би трябвало да се замислят какъв е бил Ботев, какво е направил и как е загинал.

В знак на почит и признателност пред паметника на Христо Ботев в Калофер бяха поднесени стотици венци и цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30-годишен алпинист загина при изкачване на връх Вихрен
30-годишен алпинист загина при изкачване на връх Вихрен
Богоявление (Йордановден) в Нюрнберг
Богоявление (Йордановден) в Нюрнберг