НОВИНИ

Камелия Нейкова, ЦИК: Трябва да внимаваме преди електронното гласуване

До края на годината ще се проведат три симулации на електронното гласуване, както предвижда законът. Въпреки това, не бива де с бърза с въвеждането му, преди да се анализират всичките му плюсове и минуси. Това заяви в студиото на „Денят започва“ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.На 12 декември ще се проведе първата от трите симулации на електронно гласуване.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 11.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова подчерта, че не трябва да се бърза с въвеждането на електронното гласуване, преди да се преценят всичките му плюсове и минуси. Целта е българските граждани да могат да гласуват електронно за изборите за евродепутати през 2019 г.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК: През 2018 ще се проведе експериментално дистанционно електронно гласуване в район, избран от ЦИК. Трябва да се проведе в три последователни избори и след анализ на експеримента, след като се гарантира сигурността и гражданския контрол над електронното гласуване, то ще се въведе за изборите за евродепутати.

Тя подчерта, че електронното гласуване има проблеми, заради което ще се проведе експеримент с различни системи за гласуване.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК: Целим да покажем добрите страни на електронното гласуване, но и да покажем проблемите.

Нейкова подчерта, че електронното гласуване няма да спре задължително купуването на гласове и контролирания вот.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК: Дали гласуването ще е електронно, машинно или традиционно, тези въпроси подлежат на друго решение.

Според Нейкова законово задължение на ЦИК е да въведе електронното гласуване, но ще направи нужните предложения на законодателя, след като се извършат всички симулации и анализи. Тя допълни, че в бюджета за следващата година не са предвидени средства за закупуването на машини за машинно гласуване, защото не са предвидени редовни избори. Въпреки това, ако се наложи, ще бъдат отпуснати средства, за да станат машините за гласуване собственост на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират 15 изтребители МИГ-29 за 81 млн. лева
Ремонтират 15 изтребители МИГ-29 за 81 млн. лева
Община Септември - ощетена с 13 милиона лева от кмета на града Марин Рачев
Община Септември - ощетена с 13 милиона лева от кмета на града Марин Рачев