НОВИНИ

Кампания във Варна " Погрижи се за венците си"

Медицинският университет във Варна организира кампанията “Погрижи се за венците си”. Целта на инициативата е хората да научат повече за устната хигиена и за начините за отстраняване на зъбната плака. В събота и в неделя пунктовете за консултации ще бъдат разположени в два от големите търговски центрове във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
11:26, 05.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Възпалението на венците е едно от най-честите дентални заболявания. По данни на Световната здравна организация, от него страдат между 15 и 20 процента от хората на средна възраст. Зачервяването, подуването и кървенето са симптомите, които подсказват за проблеми с венците. Ако не се лекуват, те могат да доведат до по-сериозни състояния.

Тина Трайкова – студент по дентална медицина
“Усложненията, които могат да възникнат, са загуба на кост, съответно разклащане на самите зъби вследствие на тази загуба на кост и загуба на зъб. Има пряко установена връзка между заболяванията на венците и някои системни заболявания като например сърдечно съдовите или диабет.”

Основната причина за проблемите с венците е зъбната плака. Затова ежедневната грижа за устната хигиена е от ключово значение за предотвратяването на редица заболявания.

Тина Трайкова – студент по дентална медицина
“Най-добрата профилактика е честото миене на зъби. Желателно е поне два пъти на ден. Използването на интердентални конци и четки, които пациентите често забравят да използват, както и водата за уста.”

Дори при липса на симптоми е препоръчително да посетите зъболекар поне веднъж годишно.

Димитър Чорлов – жител на Варна
“Идвате ли на зъболекар често, за да правите профилактични прегледи? Когато се налага, но не редовно.”

На 10-ти октомври студенти по стоматология ще извършват безплатните профилактични прегледи в зала 412 във Факултета по дентална медицина. Те ще приемат между 11:30 и 14:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският културен институт във Виена откри новия сезон (ВИДЕО)
Българският културен институт във Виена откри новия сезон (ВИДЕО)
Каталунската криза се задълбочава
Каталунската криза се задълбочава