Каракачанов: България ще поиска още оферти за закупуването на боен самолет

Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Красимир Каракачанов. До няколко дни ще бъдат изпратени запитвания към още фирми. Амбицията ни е голяма част от работата по бронираната ни машина да се извърши в България, добави Каракачанов. Той отбеляза, че средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията, като не искаше да се ангажира с конкретна сума.

от БНТ
08:54, 21.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: 5-6 фирми имат интерес изграждането на бронираната машина да се извърши със съвместно участие в България. При реализиране на превъоръжаване и модернизиране на армията искаме да има българско участие. Проектът е на стойност над 1 млрд. лева. Плащането ще е разсрочено, разбира се.

Освен "Грипен", F16, "Юрофайтър" може да се говори и за F18. Чакаме офертите, след като изпратим писмата към фирмите, добави той.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Вчера подписахме споразумението за дефектацията за работната група, която трябва да оцени състоянието на самолетите.

Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията, каза още Каракачанов, като не искаше да се ангажира с конкретна сума.

Каракачанов определи оградата ни като стабилна и отбеляза, че единични случаи на пробив са нормални. Според него обаче трябва да имаме по-голяма оперативна група, която да може да реагира при инциденти по-бързо:

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Случва се някъде по оградата да прережат или да прескочат, но веднага се взимат мерки и се възстановява. В България за разлика от други европейски страни, тази ограда спаси от голяма нашествие, каквото беше започнало през 2012-2014 г. Оградата си върши работата, има пробиви, може един-двама да преминат, но няма съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Въпросът е да са инцидентни случаите. Необходимо е да имаме по-сериозна мобилна оперативна готовност, повече военнослужещи и гранични полицаи и видео наблюдение, тези проблеми се решават в движение.

Министърът на отбраната коментира и оставката на Димитър Главчев:

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: В коалицията няма напрежение, против съм оставката на Главчев, понеже няма нужда от изкуствена поляризация, крайните позиции на опозицията не са необходими. Крайна конфронтация не печели нищо, не може на всяка остра атака да се постъпва така. Не бива да се разделя обществото по духовни, религиозни и други принципи, не бива да се клевети страната ни, трябва да имаме национално достойнство, а не само да се ориентираш по дребния партиен егоизъм.

Вижте целия разговор във видеото.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще състави ли кабинет Германия? Анализ на Мария Стоянова и Ивайло Калфин
Ще състави ли кабинет Германия? Анализ на Мария Стоянова и Ивайло Калфин
23 двойки казаха втори път да в навечерието на Деня на християнското семейство
23 двойки казаха втори път "да" в навечерието на Деня на християнското семейство