НОВИНИ

Караме 30 минути безплатно велосипед в София

396 обществени велосипеда ще бъдат на разположение на софиянци в края на годината. Те ще могат да се наемат от 33 станции, инсталирани в центъра на София и да се използват денонощно в рамките на града. Световноизвестната немска компания е сред фирмите, които ще се борят за концесията за отдаване на общинските колела под наем в столицата.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
17:00, 03.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Наемането на велосипед ще става по няколко начина. Един от тях е директно чрез мобилните станции. Системата включва и всички модерни начини за наемане и разплащане от разстояние.

Пламен Тютюнков: "Най-лесният начин е с предварителна регистрация чрез мобилната апликация или през уеб страница. Тогава, пристигайки на място няма да ви се налага да чукате на станцията, която е зад мен, а отивате директно при велосипеда и може да го наемете."

Колелата ще бъдат безплатни през първите 30 минути от наемането им, след което всеки следващ час ще бъде не по-скъп от цената на билета за градския транспорт. В цената е включена и застраховка на колоездача и велосипеда.

Пламен Тютюнков: "Ние може да затворим велосипеда отдалече. По този начин не може да се придвижва и не може да се ползва. Нито една част от тези велосипеди не е стандартна, т.е каквото и да се вземе, открадне от него то няма да може да се вземе и монтира на друг."

Станциите за велосипеди са мобилни и ще могат да бъдат премествани спрямо големи събития в столицата или места, където се очаква по-интензивен трафик на хора. С регистрация в системата всеки ще може да ползва не само велосипеди под наем в България, но и във всички други страни, които я предлагат. Очаква се скоро системата да бъде разширена и в други части на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен шанс за среща с героите на Под прикритие
Последен шанс за среща с героите на "Под прикритие"
Природата като въображение на Гуидо Майер
"Природата като въображение" на Гуидо Майер