НОВИНИ

14 000 двойки по математика изчезнаха между първия и втория модул на теста

Пред неразрешим казус постави днес просветното министерство учители, ученици, родители и журналисти. 14 хиляди двойки на седмокласници по математика изчезнаха между първия и втория модул на теста. Двойките на първия модул са 17 хиляди, а общо от двата едва 3 хиляди. Според министър Кунева нищо не е нагласено и това са реалните факти.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:13, 03.06.2016 (обновена)
21744
Чете се за: 01:44 мин.
Още

Изпитът по математика след 7-ми клас се състои от два модула.Първият е по-лесен и съдържа 20 въпроса. Вторият е много по-труден, състои се от четири по-сложни задачи и обикновено се използва за отсяване на учениците за математическите гимназии. Днес просветното министерство обяви, че двойките по математика на първия модул са 17 893.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Възможно е ученик да има двойка на първия модул,но да е продължил да работи и то без проблем на част от задачите по втория модул и да е изкарал по-високи точки, оценка на втория модул отколкото на първия модул.

Така в крайна сметка общо от първи и втори модул двойките били едва 3 881. Грубо казано, тъй като точни данни засега няма, това означава, че 14 хиляди деца, след като са получили двойка на лесния модул са се справили с далеч по- сложния - нещо, което изглежда меко казано невероятно.

Юлия Душкова, учител по математика 125-то СОУ: Нямам обяснение аз на този факт. Според мен няма как децата да не са успели да се справят на първи модул, а да са успели на втори да се справят. Децата, които са успели изобщо да се справят в двата модула, вероятно са го направили и в двата такива.
Емилия, 7 клас 125 -то СОУ: Първи модул е по-лесен, общо взето начините за решаване са еднакви, има еднакви теореми и общо взето, ако не можеш да се справиш с първия няма как да се справиш с втория.

Веднага се появиха и съмнения, че резултатът е нагласен.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Ние не сме правили никакви операции със данните, които ви съобщаваме, първи модул, втори модул, двойки и на двата модула, това е което можем да ви кажем. Това са фактите, ние ви изнесохме модул по модул какви са фактите в изпитите.

От министерството се опитаха да дадат това обяснение - ако дете има на първия модул 15 точки и двойка, а от втория е решило нещо съвсем малко и има 1 точка така точките стават 16 и това е тройка. Но това означава, че две двойки правят една тройка, което е нонсенс.

;

Трябва да се каже обаче и нещо много важно -самата скала за превръщане на точките от теста в оценки също е занижена тази година. Миналата година тройка се е пишела за 18 точки, сега за едва - 16. Занижената скала и 17 хиляди двойки на първия модул въпреки това занижаване показват, че випускът наистина се е представил зле. Всичко това поражда въпроса- ако двойките бяха останали 17 хиляди как щяха да се напълнят гимназиите след 7-ми клас и какви проблеми на държавата щяха да се създадат.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Ако в тази ситуация няма, ние действаме с реални факти, анализираме реалните факти и правим така, че всяко българско дете да има гаранция за добро образование.

Като обобщени резултати и по български, и по математика тази година успехът е по-слаб от миналата. Процентно двойките по математика са два пъти повече от миналата година и то при отчетени само 3 881 двойки. Слабите оценки по български също от 9481 за първия модул стават едва 759 след двата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева преразпредели ресорите на заместниците си
Екатерина Захариева преразпредели ресорите на заместниците си
Прокуратурата обвини полицая Венцислав Караджов за умишлено убийство
Прокуратурата обвини полицая Венцислав Караджов за умишлено убийство