НОВИНИ

Каква е целта на новия личен документ "карта българин" ?

Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ на живеещите зад граница хора с български произход. Той ще се нарича "карта българин", ще се издава на хората от български произход и които живеят зад граница и нямат българско гражданство.Повече вижте от разговора в Сутрешния блок на БНТ от Юлиан Ангелов, депутат от ПГ на "Обединенинте патриоти".

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 14.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Нашата идея е да облекчим по някакъв начин връзката на българските общности зад граница с България. В момента има различни процедури, по които могат да кандидатстват, но заради административни пречки или липсата на капацитет всички тези процедури се бавят, някой път и с години. Поради тази причина от ВМРО изработиха законопроект, който предвижда нов личен документ - наречен "карта българин", каза Ангелов.

Юлиан Ангелов: Всеки етнически българин зад граница да може да кандидатства и в най-кратки срокове да получава такъв документ, с който да може да пребивава на територията на България, да работят, да учат и всичко останало, което имат хората като български граждани, освен правото на глас.

Тези документи ще важат само за територията на България. Подобни карти са въведени в Полша и в Гърция.

Юлиан Ангелов: Ние се надяваме нашите общности, които живеят в Югоизточна и Източна Европа да бъдат по-добре интегрирани с родината България. Смятам също, че ще облекчим и тези българи, които последните 30 години емигрираха от България и са получили някъде гражданство, както в Австрия не се допуска двойно гражданство и са загубили българското гражданство.

Вижте повече във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събореният стълб на Граф Игнатиев ще бъде подменен в рамките на деня
Събореният стълб на "Граф Игнатиев" ще бъде подменен в рамките на деня
Продължава посещението на президента Румен Радев в Унгария
Продължава посещението на президента Румен Радев в Унгария