НОВИНИ

Къде ще са най-интересните битки на предстоящите избори?

За гласовете ни на 26 март ще се борят 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета. Очертават се драматични сблъсъци. Ето някои от тях, обобщени от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:15, 21.02.2017
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

Партиите прекрояваха до последния момент кандидат-депутатските си листи, коалициите претегляха избираемите позиции на отделните партньори. Формациите заложиха пред опоненти и избиратели различни изненади. А част от листите бяха регистрирани, без да бъдат представени

Безспорно 25-ти избирателен район в София ще бъде арена на най-тежката лидерска битка. Там един срещу друг застават лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП Корнелия Нинова. В надпреварата ще участва и Радан Кънев, който оглави дясното обединение "Нова република". За гласовете в дясно ще му опонират лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и музикантът Светослав Витков, чиято формация "Глас народен" се присъедини към Реформаторския блок. Листа ще води и бизнесменът Веселин Марешки. От страна на националистите тук се очакваше да се включи и лидерът на Атака Волен Сидеров, който обаче последно ще води листата в Ямбол. В този район ще участва Десислав Чуколов.

Двама бивши министри от кабинета "Борисов" 2 застават един срещу друг в 24-ти район - Владислав Горанов от ГЕРБ и Петър Москов от Реформаторския блок. Левицата разчита на актьора с депутатски опит Стефан Данаилов. Днес стана ясно, че "Да, България" издигат бившия постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров. ДОСТ пък залага на режисьора Евгений Михайлов.

Във Варна Лиляна Павлова от ГЕРБ се изправя срещу Стефан Данаилов от БСП. Тук е втората листа, която ще води Марешки. Патриотите издигат Валентин Касабов, а реформаторите - Найден Зеленогорски.

Интересна битка се очертава и в Благоевград. Там Цветан Цветанов от ГЕРБ застава срещу Делян Пеевски от ДПС. Пеевски ще води и листата в Пазарджик. В Благоевград БСП издигнаха журналиста Тома Томов, а реформаторите - Димитър Делчев.

Вижте още ТУК


Една от изненадите на тези избори е, че Слави Бинев води листа на ДПС в София. Ето как от партията обясниха това решение, както и какви реплики размениха лидерите на ГЕРБ и БСП:

Служебният кабинет ще остане да работи по-дълго време, защото няма да може да се състави коалиция, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Много трудно след изборите може да се седне на една маса да се постигне това крехко съгласие, което ние постигнахме с патриотите, с реформаторите и АБВ. При този антагонизъм, при това себеотричане, като гледам и на ДПС листите вече, и на всички останали, като слушам какви раздори има и в другите партии, това, което виждам като нови лица на БСП, аз ги знам от 25 години, така че - те ни четяха в школата в Симеоново, Тома Томов ни водеше политинформацията и обясняваше колко е хубав комунизмът. Не възприемам изборите като битка, вече всичко е толкова ясно.

Бившият вицепремиер Румяна Бъчварова пък обясни, че тя самата не е искала да участва в листите на ГЕРБ, защото имала труден ресор като МВР-шеф и искала да направи пауза. Затова е поставена по-назад в листите. От БСП пък отново подчертаха, че 40 процента от водачите на техните листи са нови лица, които не са членове на БСП, а обществени авторитети в различни области.

Корнелия Нинова, председател на БСП: При тях водачите са бившите министри, нищо ново във водачите, при това един министър водач в няколко района, просто защото нямат кадри. При нас се наложи да се откажа от втори район Благоевград, защото има много качествени хора за водачи, повече лица да поемат повече отговорности. Така че ако обичат да не ни коментират нашите листи, да си видят техните.

От ДПС пък обясниха, че идеята Слави Бинев да участва в техни листи се родила спонтанно и на шега, по времето, когато бившият евродепутат от Атака пътувал до Брюксел с бившият земеделски министър Нихат Кабил.

Нихат Кабил, председател на Областния съвет на ДПС- София: Един път аз на шега му казах: ,,А, бе ще те призная за истински патриот, ако поведеш наша листа и някак си тази шега може би във времето намери своето развитие. Ние многократно и на дела сме доказвали, че сме патриотична формация българска.

В листите на ДПС попада и още един бивш депутат от Атака - Камен Петков. От ДПС заявиха, че в партията има място за тези, които споделят разбиранията ѝ.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден преди крайния срок: няма оферти за машини за гласуване
Ден преди крайния срок: няма оферти за машини за гласуване
Изтече срокът за регистрация на листите за изборите
Изтече срокът за регистрация на листите за изборите