Пият ли кафе в Китай? В една китайска провинция дори не искат да чуят за традиционния чай и пият не само еспресо, но също капучино и лате. А всичко започва преди повече от сто години и един френски мисионер.
Бизнесът с кафе е важен за Китай. Почти цялата реколта идва от провинция Юнан - влажен югозападен район на границата с Мианма, Лаос и Виетнам. На място оперират утвърдени международни компании, които осигуряват както вътрешното търсене на кафе, така и нуждите на световния пазар.
всичко започва преди 126 години, когато френски мисионер пристига в село Джукула и засажда първите кафеени храсти. В самото село днес живеят около 400 души. Там и до днес са запазени старите традиции за правене на кафе. Въпреки че като цяло в Китай се пие повече чай, в това село доминира кафето.
Кафето за нас е като чая за хората на други места. Не мога без да пия кафе. Прием поне по веднъж на ден. А аз понякога и два пъти.
Според Световната кафе организация продукцията от кафе в Китай бързо от 1988 г. насам. Зад този факт стоят съвместните усилия на китайското правителство, Световната банка и Програмата на ООН за развитие.
В момента в провинция Юнан се произвежда около 95% от кафето в Китай. Експертите твърдят, че качеството му се доближава най-много до арабиката, отглеждана в Колумбия.