НОВИНИ

КЕВР няма критерии, по които да оцени сделката за ЧЕЗ

Комисията за енергийно и водно регулиране все още няма критерии, по които да оцени сделката за ЧЕЗ. Това обяви председателят на ведомството Иван Иванов. От министерството на енергетиката няма да правят собствено проучване на новия кандидат Еврохолд България, а ще разчитат на контролиращите институции.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:49, 21.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Българското енергийно министерство ще запази дистанция по отношение на преговорите между двете компании - "Еврохолд" и ЧЕЗ, подобно на случая с първия купувач - дружеството на Гинка Върбакова - "Инерком".

Теменужка Петкова: Аз не съм имала срещи с "Инерком", не съм имала срещи и с новия купувач на ЧЕЗ в България, както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство, чешката държава провежда тези процедури и нашето правителство няма касателство по този въпрос.

Да забранят сделката имат право три институции - Комисията за защита на конкуренцията, която спря сделката с "Инерком", Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Теменужка Петкова: За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната и това е нашия водещ принцип и поради тази причина и по тази причина нашето законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъде проверено дали тези потенциални желаещи да купят всяко едно енергийно предприятие отговарят на тях.

Именно тези критерии обаче все още липсват. Енергийният регулатор има право да проверява сделката за продажба на ЧЕЗ, след като през миналата година беше променен закона за енергетиката, но депутатите така и не въведоха критерии по които това да се случи. Такива не са разработени и от енергийното министерство.

Иван Иванов: Критерии за оценка все още няма, апелът, който беше отправен към институциите да ни дадат критерии, не беше осъществен и в крайна сметка ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективни критерии.

Новия кандидат за ЧЕЗ "Еврохолд България" няма опит в енергетиката, а се занимава със застрахователна дейност, лизинг, продажба на автомобили, инвестиции и управление на активи. Дружеството се е споразумяло със сегашното ръководство на "ЧЕЗ България" да остане, планира да наеме и международни консултанти специалисти по енергетика. Новите купувачи ще се представят официално във вторник.

;

Междувременно депутатите от енергийната комисия приеха за първо четене нова промяна в закона за енергетиката, която ще позволи частично освобождаване на газовия пазар. Част от синьото гориво задължително ще се продава през борсата. Специален гост на енергийната комисия днес беше зам.-директорът на дирекция "Енергетика" в Европейската комисия Клас-Дитер Борхард, който приветства промените, но предупреди България.

Клас-Дитер Борхард, зам.-директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК: Първо, трябва да бъде открита работеща система за защита на уязвимите потребители както на енергийния така и нагазоваия пазар и начин за справяне с енергийната бедност в България. Едва след това може да се премине към освобождаване на пазара, не трябва да освобождавате пазара срещу интересите на хората, това не е възможно. Трябва да поставите на първо място нуждите на хората и на бизнеса.

В отговор енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че вече са създадени критерии за подпомагане на енергийно бедните, но все още не работят. Енергийният регулатор очаква газ по нерегулирани цени да се продава у нас догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене в Стоунхендж
Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене в Стоунхендж
Американската армия демонстрира дозареждане с гориво във въздуха
Американската армия демонстрира дозареждане с гориво във въздуха