Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

КЕВР: По закон не можем да се намесим в процедурата при продажбата на ЧЕЗ

Казах на г-н президента при нашата среща, че правомощията на КЕВР са две и те към момента не са активни, не можем да се намесим в процедурата при продажба на ЧЕЗ. Това заяви днес председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, който даде разяснения пред медиите във връзка с нормативните правомощия на Комисията по сделката за продажба на активите на CEZ Group в България.

от БГНЕС
13:19, 27.02.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
кевр закон можем намесим процедурата продажбата чез

Няма съмнение, че течащата процедура за продажбата на ЧЕЗ у нас предизвика голям интерес, коментира той. КЕВР в своите действия се ръководи само и единствено от закона, както и от подзаконовата нормативна уредба.

КЕВР има два случая при които може да вземе отношение: ако се продава обособена част от лицензирано дружество - в момента това не е налице, вторият - ако купувачът залага частично или изцяло материалните активи на дружеството, с които то осъществява своята дейност - и такива няма в момента. Това са правомощията на комисията, всички други трябва да бъдат търсени в друга нормативна уредба и засягат други случаи, поясни председателят на КЕВР.

ДАНС и финансовото разузнаване, НАП са институциите, които могат да отговорят на въпроси извън лицензията на дружеството, поясни Иванов.

Към момента тече процедурата и сделката за ЧЕЗ не е финализирана, напомни той. Ако тя бъде финализирана, тогава КЕВР има много ясно разписани правомощия, свързани с превантивен, текущ и последващ контрол на дружеството, независимо кой е новият собственик. Това се прави, за да се осигури сигурност на доставките и качество на услугата. КЕВР осъществява контролна дейност и мониторинг в такава ситуация, обясни Иванов. В момента енергийните дружества в България работят стабилно, каза той.

Относно действията на КЕВР - те са изрично записани в закона и когато има отклонения в издадената лицензия следват административно-наказателни разпоредби. Ако те бъдат приложени, дружеството ще претърпи санкции. Прелицензиране може да се приложи, когато се продава обособена част от дружеството. Ако има заложени части от него, това ще се разбере, когато бъде ясен договора, отговори той на въпрос на медия. Няма да има катаклизми при определяне цената на енергията на ЧЕЗ, потвърди Иванов. След проверка, ако се наложи, ще бъдат коригирани разходите на ЧЕЗ за следващия 3-годишен регулаторен период, посочи той. Хората не би трябвало да се притесняват, добави той.

Заемът на купувачът на ЧЕЗ няма да натовари българските граждани и няма да бъде изплащан през цената на тока, отбеляза Иванов.

Предвид усложнената обстановка в страната и обилния снеговалеж енергийната система на страната се справя добре и няма активиран студен резерв, посочи Иванов. Всички ТЕЦ-ове работят безотказно, АЕЦ”Козлодуй” работи на максимална мощност, както и Мариците, добави той. В момента текат изпитания на 6-ти блок на ТЕЦ-Варна, която има за носител природен газ и те показват безупречна работа, става дума за 72 –часови проби, подчерта Иванов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев за ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството
Радев за ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството
Децата с нарушено зрение изработват и продават мартеници във Варна
Децата с нарушено зрение изработват и продават мартеници във Варна