НОВИНИ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с оставка заради сделката с ЧЕЗ

Трус във властта - министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради сделката с ЧЕЗ. Тя съобщи решението си пред журналисти в Парламента, след телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. Вчера стана ясно, че чешката държавна компания ЧЕЗ продава доставчика на ток в Западна България на българското дружество „Инерком България“.

Надежда Василева
от Надежда Василева Стоил Рошкев
20:01, 23.02.2018
Чете се за: 03:36 мин.
У нас

Премиерът Борисов е посъветвал Теменужка Петкова да подаде оставка и я е приел, за да не се петни репутацията на кабинета и да не се оставя място за съмнение, че има намеса в сделката с ЧЕЗ, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. От справка в регистрите стана ясно, че дружеството, което купува ЧЕЗ, е с капитал 50 хил. лв. и е регистрирано през септември 2017 г. и негов собственик и управител е Гинка Върбакова.

За нея се говори, че е близка до министър Петкова:

;
Теменужка Петкова: Тези хора ги познавам, познавам ги от последните 20 години, но не съм им кума. И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намеси името на премиера, аз разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи в такава една ситуация при най-малките съмнения за проблеми или евентуални влияния, въздействия, аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Затова аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз не бих оставил ни най малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка, защото няма и как. Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди, и сега не сме били в никак добри отношения с ЧЕЗ. Нека да ви напомня как подадохме оставка първия път, когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високите сметки. Ние години наред сме се борили да имаме независими регулатори и нито енергийния министър, нито аз, нито който и да било може да повлияе на подобна сделка. Госпожа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство.


;

От ГЕРБ защитигха качествата на Теменужка Петкова, но обясниха, че не трябва да има съмнения за влияние връху сделката с ЧЕЗ. Управляващите казаха, че става дума за сделка между две частни компании, сключена в Чехия по нейното законодателство, заради което държавата не може да се намесва.

От опозицията бяха изненадани от оставката на Теменужка Петкова, но от БСП от трибуната на Народното събрание в декларация поискаха премиерът Борисов да даде обяснение за сделката с ЧЕЗ.

;

От ГЕРБ заявиха, че Теменужка Петкова е изключително отговорен държавник и досега се е справяла брилянтно с работата си.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Има обаче много заинтересовани да атакуват Теменужка Петкова. В момента това е удобна ситуация, в която действително опозицията се възползва и могат действително да търсят поредния скандал, който искат да генерират в обществото и да уронват авторитета на правителството.

От ляво коментираха, че не искат да спекулират с роднинските и приятелски отношения на Теменужка Петкова, но оставката предполага, че такива има.

Таско Ерменков, БСП: Последните 2 месеца министърът се държеше като че ли не знае какво се случва в сектора му. Или не го интересува, или е неспособен да се справи. Тази оставка е един естествен завършек на една тъжна политическа кариера.

Финансовият министър определи оставката като прибързана.

Владислав Горанов, министър на финансите: Прибързана, защото аз не намирам аргументи за нея, но аз не съм запознат в детайлите. Ако всеки, който има някакъв приятел дългогодишен, трябва да носи отговорност за действията, или бездействията, още повече тук говорим за частна сделка - за мен е малко странно. Аз не виждам никаква укоримост в подобна сделка, та да търсим някаква отговорност - морална или политическа.
;

От дружеството казват до медиите, че ще бъдат отговорни към милионите клиенти на ЧЕЗ, към ръководството, към патрньорите на компанията. Увериха, че ще работят спрямо законите и интересите на потребителите. Дейността на дружеството е свързана с производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, с поддръжка на енергийти съоръжения и работи в сферата на строителството.

Чешката „Енерго-про“, която проявяваше интерес към сделката, излезе с изявление, че тя е непрозрачна.

;

Тази сутрин Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов разговаряха час и половина по противоречията, които имаха последните седмици в управляващата коалиция. Два часа след срещата дойде и новината за оставката на Петкова. Вероятно е тримата да са обсъдили сделката с ЧЕЗ, но това не стана ясно, така че новината за оставката беше изненада за медиите.

Цветан Цветанов и Волен Сидеров си стиснаха ръцете и заявиха, че коалицията е стабилна.

;
Волен Сидеров, председател на ПГ на ОП (22.02.2018 г.): Аз по принцип много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм, социализъм и прочие.
;
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Никога не съм бил комунист и затова не съм се почувствал засегнат.
Волен Сидеров, председател на ПГ на ОП: Бил съм заблуден - само комсомолец е бил, не е бил комунист. И аз съм бил комсомолец. Да изгладихме, не се безпокойте. Виждам, че сте много загрижени, но няма основание за това.
Валери Симеонов, вицепремиер: Отношенията в едно семейство са си работа на самото семейство.
Цветан Цветанов: Стабилна е коалицията ,нямаме разминавания . Имаме различни мнения , но смятам че във формата на диалог ще бъдат изчистени и ще бъдем единни в пленарна зала.
;

В следващите няколко дни, след като се върне Бойко Борисов от Брюксел, трябва да се събере съветът на коалицията, на който да се вземе решението кой да заеме поста на Теменужка Петкова. Бойко Борисов каза, че патриотите не са лесни партньори, но се стреми да търси баланса, защото няма друг вариант на това управление.

;
Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединените патриоти: Трябва да се провери тази сделка основно и всичко съмнително да се изчисти, ако има основание да се прекрати - да се прекрати.
Валери Симеонов, вицепремиер: Не може да се очаква държавата да се меси в такива частни сделки. По-скоро интересен е въпросът защо държавата няма дялове в тези дружества и не може да влияе върху подобни сделки.

Предстои процедура по одобрение на сделката от страна на Комисиите за защита на конкуренцията, за финансов надзор и енергийно и водно регулиране, и от ДАНС.



;

В залата, от ляво поискаха позиция на президента и омбудсмана за сделката и настояха премиерът да информира депутатите по темата, а институции и граждани да бъдат единни.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: И да кажем - не си даваме държавата, г-н Борисов, нито на Гинка от Пазарджик, нито на който и да е този, който стои зад нея. И вие г-н Борисов носите персонална отговорност за бъдещето на тази сделка.
Делян Добрев - председател на Енергийната комисия В НС, ГЕРБ: Няма нужда да драматизираме, г-жо Нинова. Аз също изразих опасения, зададох въпроси, в крайна сметка обаче в България си има институции. Няма нужда вие да ги призовавате, за да си свършат те работата. Тази сделка ще мине най-щателна проверка от КЗК и КЕВР. Нека от енергетиката да не се опитваме да правим политика.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседенаие на НЗОК заради писмото на Владислав Горанов
Извънредно заседенаие на НЗОК заради писмото на Владислав Горанов
Събориха Къщата с кулата в квартал Лозенец
Събориха "Къщата с кулата" в квартал "Лозенец"