НОВИНИ

Сръбският президент Александър Вучич на официално посещение у нас

България подкрепя европейската перспектива на Сърбия при спазване на критерия за добросъседство - това заяви президентът Румен Радев след среща със сръбския си колега, който е на официално посещение у нас.Александър Вучич обяви, че Сърбия е готова в кратки срокове да помогне за решаване на проблемите на българското национално малцинство там. Двамата президенти са решили при предстоящата визита на Румен Радев в Сърбия заедно да посетят тези райони, за да видят конкретните стъпки.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:59, 23.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Времевата рамка за присъединяване на Сърбия към ЕС през 2025 е амбициозна, но напълно изпълнима цел, каза президентът Радев. Посочи, че за това е необходимо Белград да направи необходимите реформи в политическата, икономическата и социалната сфера.

Румен Радев, президент на Р България: България подкрепя усилията на Република Сърбия. Високо цени всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни от региона.Важно условие това е добросъседството като важен критерий към всички държави от региона за тяхната европейска перспектива.
;

Като пречка за Сърбия по пътя към Евросъюза, Вучич вижда признаването на Косово. Заяви, че този въпрос може да се реши само чрез взаимни компромиси, но дали това ще стане зависи и от двете страни. Радев подчерта, че диалогът между Прищина и Белград няма алтернатива, както и мирното решение на всички проблеми. Смята, че аргументите на Сърбия трябва да бъдат анализирани внимателно и в стратегическа перспектива.

Президентът Вучич увери, че в кратки срокове, ще се вземат мерки за подобряване на живота на българското национално малцинство в Сърбия.

Александър Вучич, президент на Република Сърбия: Напълно сме готови да говорим как да помогнем за всичко,което ще даде въможност на българското национално малцинство да се чувства по-добре. Готови сме да вложим повече пари, да финансираме медии, които да предават на български език.
;

И двамата президенти са единодушни, че свързаността - транспортна, енергийна и дигитална е изключително важна. По-късно министрите на транспорта на двете страни подписаха и меморандуми за сътрудничество, които трябва да дадат тласък на конкретни проекти като магистралата Ниш-София,газовия интерконектор, пристанищната инфраструктура за втечнен газ на Дунав, електрифицирането на жп транспорта.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Изключително важно да развием и инфраструктурата, така че един от нашите приоритети наистина е коридор №10. Но също така не е без значение нашата работа между двете правителства по отношение на газовите връзки, но в случая река Дунав и осигурява газовата зависимост на двете страни.

С председателя на парламента Цвета Караянчева Вучич обсъди възможностите за сътрудничеството в областта на икономиката и туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събориха Къщата с кулата в квартал Лозенец
Събориха "Къщата с кулата" в квартал "Лозенец"
СС за ООН гласува резолюция за Сирия
СС за ООН гласува резолюция за Сирия