НОВИНИ

КЕВР предлага увеличение на цената на парното с до 8%

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на цената на парното с до 8%. Увеличението засяга София, Пловдив, Враца и големите градове на страната, а промяната се налага заради поскъпването на природния газ. Тарифите за четвъртото тримесечие на годината ще бъдат обсъдени и евентуално гласувани на заседанието на Комисията другата седмица.

Александър Марков
от Александър Марков
15:06, 21.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Енергийният регулатор предлага увеличение на цената на топлоенергията в Пловдив, София, Враца, Разград, Бургас, Плевен, Велико Търново и Варна с между 3 и 9%.

Причината: поисканото от "Булгаргаз" поскъпване с близо 14% на природния газ, който купуваме от "Газпром".

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Имаме единствен доставчик на газ, газът се доставя по една тръба и цената се определя по формула, която е динамична. Цената днес е една, утре е друга и не е резултат на предоговаряне, а на една чисто формална математическа процедура, която се базира на котировките на нефта тип "Брент".
;

През новия отоплителен сезон едно четиричленно семейство, което живее в апартамент от 68 кв. м., ще плати със 121 лв. повече в сравнение с предходния. Георги Илиев от Плевен, който плаща 130 лева месечно за парно и топла вода, очаква сметката му да скочи.

Георги Илиева, Плевен: Ток вдигнат, това вдигнат, онова вдигнат. И то просто на 12 лева увеличение в пенсията - какво става после?
Станко Стоянов, Пловдив: Парното, поскъпвайки, много хора започнаха да използват ток. Обаче и токът също поскъпва, така че, както имаше там един филм - "Спасение дебне отникъде".

Това ще е второ поскъпване на цената на парното за една година след увеличението от юли със 7%.

Промяна в цената на парното от октомври не се очаква да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове са на въглища, а не на природен газ, обясниха от КЕВР.

КЕВР ще вземе решение за цената на парното следващата седмица. Засега не се очаква поскъпване на тока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха учителките, превели деца през жп прелез във Велинград
Глобиха учителките, превели деца през жп прелез във Велинград
Приходи от ДДС за близо 150 млрд. евро са загубили страните от ЕС за 2016 г.
Приходи от ДДС за близо 150 млрд. евро са загубили страните от ЕС за 2016 г.