НОВИНИ

КЕВР ще маха юристконултските възнаграждения в "Топлофикация"

Комисията за енергийно и водно регулиране започва процедура за премахването на юрисконсултските възнаграждения, които „Топлофикация" начислява при заведени от дружеството съдебни дела срещу длъжници. Освен това топлофикационното дружество задължително ще трябва да уведомява длъжниците си преди да ги даде на съд. Това са част от решенията при днешната дискусия, организирана от националния омбудсман Мая Манолова. В нея участваха енергийният министър, депутати, представители на Столичната община и други заинтересовани страни.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
19:58, 23.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

За последните 4 месеца срещу "Топлофикация" - София са подадени 345 жалби. Едни от най-честите оплаквания са свързани с това, че дружеството дава на съд длъжниците си без предварително предупреждение. От Комисията за енергийно и водно регулиране смятат, че трябва да бъде въведен срок, в който доброволно да се покрият задълженията преди да се стигне в съда.

Иван Иванов, председател на КЕВР: "Ще въведем в общите условия клауза за задължително уведомяване на длъжниците преди завеждане на съдебни или изпълнителни дела от толофикационните дружества".

Примерна сметка показва, че дълг към "Топлофикация" от 100 лева след начисляването на такси при започване на съдебна процедура става близо 1500 лв.

Иван Иванов: "По отношение на този принцип, че не може "Топлофикация" - София чрез свои юристконсултски задължения да обременява хората с непоносимо големи такси за такива възнаграждения ще започнем процедура по тяхното премахване".

От комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет апелират, хората да актуализират адреса и телефона си, така че да могат да бъдат информирани за задълженията си и до съдебни дела да не се стига.

Валя Чонова: "Ако вие продадете своя апартамент, изплатили сте всички сметки, но сте изчакали изравнителна и са останали 10 или 20 лева. Задължението остава на партидата, но не на човека, който дължи. Сега вече в новите фактури има код платец - задължението е свързано с човека".

Комисията за енергийно и водно регулиране ще въведе и пределна цена при дялово разпределение на топлинната енергия. Председателят на регулатора Иван Иванов определи като недопустимо нарастването на стойността на услугата за последните 2-3 години с 6 пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега свлачището край Горни Воден не е активно
Засега свлачището край "Горни Воден" не е активно
Синята зона в Пловдив поскъпва от 1-ви май
Синята зона в Пловдив поскъпва от 1-ви май