НОВИНИ

Харманли протестира срещу бежанския лагер в града

Протест в Харманли срещу бежанския лагер в града. Организаторите са от ВМРО, НФСБ и „Атака". Към техните симпатизанти се присъединиха и жители на Харманли. Демонстрацията започна с искане центърът да стане от затворен тип, но в края й се стигна до настояване за неговото премахване. Протестът беше организиран, след като преди седмица имаше масов бой с участието на 800 имигранти.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
17:28, 04.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Десетки се събраха пред Културния дом в Харманли, за да поискат по-строг контрол над бежанците, които пребивават в града.

Галя Иванова, протестиращ: Да се проверяват, да имат някакъв час, които те да го спазват и не да обикалят цял град напред-назад, да не сме казали да стоят само в лагера, но това, което се случва тук в момента е страшно!

Шествието, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки премина през центъра на града и достигна до вратите на Бежанския център.

Ангел Джамбазки, евродепутат: Плътно затваряне на националната граница, довършване на защитното съоръжение, незабавно екстрадиране на всички нелегални имигранти от там откъдето са дошли.

Към момента в бежанския център в Харманли живеят около 2000 души. Бежанците днес нямаха право да го напускат поне докато протестът не приключи. Според самите мигранти, малцина са тези, които предизвикат кражби и инциденти.

Манзу Маех, бежанец: Да нападаме и крадем? Не, ние на правим такива неща. Може би някои хора правят така, но аз не съм от тях.

От полицията съобщиха за "По света и у нас", че нямат данни за нападения, извършени от бежанци срещу местните хора или за едри кражби. Заради масовия бой в центъра за бежанци възникнал преди дни правителството прие законови промени, с които бежанците у нас вече ще могат да бъдат настанявани в центрове от затворен тип. Реорганизацията ще започне именно от центъра в Харманли, за да има повече дисциплина и сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дронове превзеха небето на Париж
Дронове превзеха небето на Париж
Около 100 ранени при сблъсъци в индийски Кашмир
Около 100 ранени при сблъсъци в индийски Кашмир