НОВИНИ

Студенти създадоха първия български болид

Студенти създадоха първия български съвременен спортен автомобил, тип "болид". Всяка част от колата е дело на възпитаниците на Техническия университет в София. Колата развива скорост до 160 километра в час и вече представи страната ни на няколко състезания в Европа. Сега ще го видите за първи път.Наш екип се срещна с младите инженери.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:39, 04.09.2016
9364
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Започнали да конструират колата преди година и половина. Вдъхновило ги инженерно състезание, в което никого не е участвал български отбор.

Кристиян Йорданов, студент в Технически университет, гр. София - Ние - мотивирани студенти от Техническия университет, решихме да създадем болид, да го проектираме, да го изработим с цел да участваме, да завършихме успешно и да прославим нашият университет.
Бончо Върхошков, студент в Технически университет - София - Участието във Формула Стюдент ти дава шанса да усетиш тръпката на това да проектираш за своята страна, за своя университет, технологиите, които също можеш да доближиш на Формула 1.
;

Изработката на колата струва около 30 хиляди евро.

Бончо Върхошков, студент в Технически университет - София: Голяма част от нещата по колата са направени от нас - тръбната конструкция, карбоната обшивка, която се използва и във Формула 1.

Ускорява за под пет секунди до 100 километра в час. Развива 160! Всички компоненти в колата са възможно най-добрите! За да стане факт скъпото начинание, финансово помогнали много спонсори.

Бончо Върхошков, студент в Технически университет - София: Те повярваха в нас, защото най-малкото и те са българи и защото видяха хора, които искат да направят нещо тука в България.

Само за месец младите инженери вече са участвали в състезания в Италия и Унгария.

Кристиян Йорданов, студент в Технически университет - София: Мощен е автомобилът и я има тръпката, като знаеш, че сам си проектирал, изработил нещо. Горди сме всички, които проектирахме, имаше четирима шофьори, които успяхме да покараме на пистата и да се насладим на адреналина, който несъмнено беше доста.
Бончо Върхошков, студент в Технически университет - София: Аз вярвам в българските таланти и смятам, че е напълно възможно и в България да постигнеш, това което искаш да постигнеш навънка. Защото всичко се постига с много труд.
Кристиян Йорданов, студент в Технически университет - София: Човек сам много трудно успява и не е създаден да успява сам, ние събрахме доста добър тийм от около 15 човека. Научихме да се работим отборно, което се оказа доста трудно в началото.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100-годишнината от Тутраканската епопея 
100-годишнината от Тутраканската епопея 
Военни историци се събират в Пловдив
Военни историци се събират в Пловдив