НОВИНИ

Във всички квартали в Хасково в момента тече чиста вода

Завишено съдържание на Уран във водата бе открито в Хасково на 4 април. Наличието му е било установено в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от града. Засегнати бяха 3 квартала. От В и К в града казаха, че веднага след подадения сигнал са били спрени кладенците, с установено по-високо съдържание на уран. Няма опасност за здравето на хората. В момента в града тече вода с добро качество.

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 12.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Несъответствие в качеството на водата в града е открито по два показателя "уран и алфа активност". То е било в 4 от деветте тръбни кладенеца, които се използват за питейно-битови нужди. От Регионалната здравна инспекция незабавно са взели проби, а според резултатите се отчита в по-малка степен несъответствие по показател уран. Хората от града без съмнение за притеснени заради лошото качество на водата. Някои от тях казват, че не са изненадани, тъй като преди години край града се е добивал уран.

- От къде дойде урана тук в Хасково?
- Тука всичко е уран. Защо трябва да търсите има ли във водата уран, тука няма как да няма уран, защото всичкото надолу е уран.
- Може ли да не се притесняваме? Ние сме и без друго с доста болести и тая вода, макар че не пием от нея, но готвим с нея, перем с нея, все пак е опасно. Хем най-скъпата, хем за нищо не става!
инж. Тодор Марков, началник на ВиК -Хасково
"В момента няма квартали в града, където да има наличие на уран във водата. Веднага след подадения сигнал са били спрени кладенците, с установено по-високо съдържание на уран. Няма опасност за здравето на хората. В момента в града тече вода с добро качество. При нужда на по-голямо количество вода за града ще искаме разрешение от регионалното министерство за нови четири сондажа",поясни Марков.

Министерството на здравеопазването е провело срещи със всички отговорни институции, за да се предприемат необходимите действия за решаване на проблема, както и да стане ясно кои са причините за наличие на уран във водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши срещата между ГЕРБ и ДПС в НС
Завърши срещата между ГЕРБ и ДПС в НС
Платена зона за паркиране въведоха в Сандански
Платена зона за паркиране въведоха в Сандански