НОВИНИ

​Хиляди коли задръстиха пътя към ски пистите в Банско

Хиляди български и чуждестранни туристи са избрали да карат ски в Банско през последните дни. Заради междусрочната ваканцията на учениците у нас, както и едноседмичната ваканция в съседна Сърбия, много семейства са предпочели да прекарат почивните дни в планината. Това обаче отново доведе до големи опашки пред лифта, а пътят до Бъндеришка поляна се задръсти с автомобили.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:47, 06.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Опашките пред началната станция на лифта в Банско вече втори се извиват от рано сутринта и не свършват дори и в късния следобед. Туристи разказаха, че днес са чакали повече от два часа, за да стигнат до пистите в планината .

Луиджи, Франция: Много, много дълго чакам тук. Мястото е страхотно, но три часа, за да стигна и да карам ски – това е голям проблем. Аз съм французин. Имаме много планини и ски центрове и никъде не е като тук и може би следващата година няма да дойда, а ще карам във Франция.

Алтернатива на единствения лифт сега е общинският път от Банско до хижа Вихрен. И той обаче се оказа задръстен от автомобили. От полицията казаха, че са принудени да затварят участъка заради стотиците коли, които влизат в планината.

Ялена, Сърбия: Дойдохме с колата още в 8 часа сутринта и вече беше пълно. След като минахме затвориха пътя.

БНТ: Трябва ли да има толкова много коли в планината, според Вас?

- Не, не, не. Това е проблем и ако ви пука за природата не би трябвали да е така. Аз мисля, че с един или два лифта повече ще бъде много по-добре.
Емил Стоянов: Сутринта е ужас. За да стигна до тук, значи от Банско 50 минути с кола...

В късния следобед туристите успяваха да стигнат до пистите в Пирин планина и с автомобилите си, но пък бяха загубили много от часовете за каране на ски или сноуборд в планината. Само преди седмица от дирекцията на Националния парк „Пирин“ само за два дни регистрираха над 4 хиляди и 500 автомобила в планината, а експерти от общината изчислиха ,че годишно тези коли изхвърлят тонове вредни емисии в природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер започва фестивалът в Сан Ремо
Тази вечер започва фестивалът в Сан Ремо
​Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия
​Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия