НОВИНИ

Хиляди се събраха в Барселона, за да почетат паметта на жертвите (СНИМКИ)

Хиляди хора се събраха на централния площад на Барселона Пласа де Каталуня, за да почетат паметта на жертвите на кървавия терористичен атентат. На площада пристигнаха испанският крал Фелипе Шести, министър-председателят Мариано Рахой, управителят на Каталония Карлес Пучдемон и кметът на Барселона Ада Колау. В цялото кралство е обявен тридневен траур.

хиляди събраха барселона почетат паметта жертвите снимки
bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 18.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите от терористичния акт. В небето бяха пуснати бели гълъби.

На 17 август на булевард "Ла Рамбла" в Барселона бус се вряза в множество от хора. 13 души загинаха, а над 100 бяха ранени. Пострадали са граждани от 28 националности, сред тях има французи, китайци, руснаци и др. Сред ранените няма български граждани.

Отговорност за кървавата баня пое терористичната организация „Ислямска държава“.


;

Тази нощ испанската полиция ликвидира в Камбрилс четирима терористи и рани пети, който по-късно почина от раните си. Бойците са подготвяли атентат сходен на този в Барселона. При инцидента в градчето, разположено в южната част на Каталония, бяха ранени седем души, включително един полицай. Днес испанската преса съобщи, че единият от ранените е починал. Така общият брой на жертвите на терористите достигна 14.


;

Правоохранителните органи съобщиха, че атентатите са организирани от терористична клетка, наброяваща 12 души. Петима от терористите бяха ликвидирани при опит да извършат терористичен акт в Камбрилс, трима в момента са задържани, още четирима се намират на свобода.

Сред издирваните е 17-годишният Муса Укабир. Правоохранителните органи не изключват, че той е извършителят на терористичния атентат. Според предварителните данни, 17-годишният Укабир е откраднал документите на своя по-голям брат Дрис, за да вземе под наем два буса. Единият от тях след това е бил използван за извършването на кървавата касапница в Барселона. Полицията смята, че Укабир, който избяга след атентата в каталонска столица, е въоръжен.

Министерството на вътрешните работи на Испания по време на среща, която ще се състои в събота, ще обсъди въпроса за повишаването на сигурността от терористичната заплаха в страната до най-висшето пето ниво.

В момента в Испания е в сила четвърто ниво на терористична заплаха от пет възможни. В страната редовно се провеждат операции по задържането на предполагаеми терористи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български филм с награда на кинофестивала в Сараево
Български филм с награда на кинофестивала в Сараево
Бойко Борисов: Китайски инвеститори искат да строят АМ Черно море
Бойко Борисов: Китайски инвеститори искат да строят АМ "Черно море"