НОВИНИ

Химнът "Велик е нашият войник" стана на 100 години

Химнът на българската армия "Велик е нашият войник" стана на 100 години. Годишнината на песента вдъхновявала милиони воини под бойните знамена беше отбелязана днес с тържествено събрание в Централния военен клуб, под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев.

bnt avatar logo
от Петър Георгиев
17:50, 04.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Вдъхновяващ и обединяващ, от създаването си - досега. "Велик е нашият войник" прозвучава за първи път на 2-ри август 1916г.

Тогава песента е боен марш на 23-ти пехотен Шипченски полк, където служат и двамата й автори. Текстът е написан от журналиста подпоручик Константин Георгиев. Неговото стихотворение се превръща в музикална епопея благодарение на композитора Михаил Шекерджиев.

Един век по-късно тази епопея е не само химн на българската армия, но и знаменит символ на българския дух и патриотизъм. В препълнената зала във Военния клуб началникът на отбраната Константин Попов припомни обстановката от Първата световна война, вдъхновила произведението

Константин Попов - Началник на отбраната
"Петмилионна България мобилизира над един милион хора. Над 800 000 са в редовете на българската армия. Всеки българин е войник."

Сред почетните гости беше и 94-годишният капитан Атанас Илев, командир на военен кораб през Втората световна война. 23-ти пехотен Шипченски полк е формиран именно в неговия роден град Казанлък.

капитан Атанас Илев - командир на кораб през Втората световна война
"От дете съм закърпен, закърмен, с тази песен, войнска песен. От дете я помня, продължавам да я тананикам."

Представен беше и идеен проект за паметник на "Велик е нашият войник" в Казанлък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде е Фарук Бекташ? Обявиха го за общодържавно издирване
Къде е Фарук Бекташ? Обявиха го за общодържавно издирване
Няма яснота за 7 европроекта на Област Русе
Няма яснота за 7 европроекта на Област Русе