НОВИНИ

Борисов отпразнува Коледа в Хитрино

Християни и мюсюлмани - заедно на Рождество Христово в Хитрино. Днес жителите на пострадалото село празнуваха. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и регионалният мюфтия Месут Мехмедов пожелаха здраве и разбирателство. Спокоен съм за България, като ги виждам заедно, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов. Той си пожела мир и през Новата година, и прогнозира, че до април - май догодина селото ще бъде изцяло обновено.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
19:44, 25.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Трагедията в Хитрино сплоти още повече християните и мюсюлманите, които не само живеят заедно, но и от десетилетия споделят празниците си. Така беше и днес - две седмици след експлозията, която почерни в селото.

Бойко Борисов, министър-председател в оставка: Аз съм спокоен за България, когато на Коледа, най-хубавият празник за християните, когато нашият Исус Христос се е родил, когато районният мюфтия и дядо владика са заедно тук сред вас. Това е най-ценното, което може да имаме. Коледа е всички празнуват, затова ние дойдохме и съм много съм благодарен на мюфтията, на владиката, защото това е символ към целия народ. Народът се вдигна като един и кой с каквото имаше, помогна, и си рискуваха живота хората за Хитрино.

Митрополит Йоан направи дарение от името на цялата епархия.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Никой няма по-голяма любов от тази да положи душата си за своите приятели, Амин!
Месут Мехмедов, мюфтия за шуменския район: Да пожелая на всички здраве и най-вече много вяра.
Станислава Борисова: Пожелавам на всички хора, не само в Хитрино, а в цяла България да са живи и здрави.

Владимир Иванов от Кърджали изненада хората от Хитрино с подаръци, приготвени от деца от Пловдив и от село Тихомир.

Владимир Иванов: Гледат телевизия и са чули за трагедията и искат да бъдат съпричастни към децата, които са преживели тоя ужас.

Премиерът в оставка обсъди с кмета на Хитрино разчистването и ремонтите в селото и увери хората, че се прави всичко необходимо, за да се върнат към нормалния си живот.

Нурадин Исмаил, кмет на Хитрино: Днес има излезли проби на водата, че е годна за пиене и за готвене. Шест екипа конструктори минават, утре ще излязат с доклад колко от къщите са напълно съборени.

Очаква се училището да е ремонтирано още преди края на ваканцията. Борисов получи официално решението, с което е обявен за почетен гражданин на Хитрино. Премиерът в оставка благодари за оказаната чест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото българско училище в Чикаго празнува Бъдни вечер и Коледа
Новото българско училище в Чикаго празнува Бъдни вечер и Коледа
Кралица Елизабет Втора говори в коледното си послание за малките добрини
Кралица Елизабет Втора говори в коледното си послание за малките добрини