НОВИНИ

Наши лекари търсят гените на деменцията, ходенето стимулира нервните клетки

Ходенето пеша стимулира образуването на нервни клетки в мозъка и движението забавя деменцията. Това показва изследване на невролози, които доказват, че физическата активност може да стимулира мозъка, колкото и умствената работа. Наши невролози участваха в мащабно изследване на генетичните причини за възникването на болестта Алцхаймер. Доближаваме ли се до намирането на ефективни лекарства за редица неврологични заболявания разказва Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:56, 11.05.2016
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Все още е пълна загадка - кое точно отключва синтезата на онези лоши белтъци, които тровят мозъка. Защо мутиралите гени 40 години мълчат, преди да ги активира генетичната машина.

И защо защитата на неврона в един момент отказва и клетката умира, затлачена от слепени агрегати от белтъци. И при Алцхаймер, и при фронтотемпоралната деменция, разделени в зависимост от центровете в мозъка, които първи загиват. И ако при Алцхаймер се губи краткосрочната памет, при фронтотемпоралната болест симптомите са объркващи.

чл. -кор.проф. Лъчезар Трайков - зав. "Невродегенеративни деменции", Александровска болница - Единият вид свързан с поведенческо нарушение е апатията пълна безинициативност. И вторият модел, много прилича на манията. И поради тази причина много от тези болни първо попадат в психиатрията.

Това прави откриването на този тип деменции много трудно. Но екипът на проф. Трайков разработва точни методи за ранна диагностика. За това и генетичния център в Стокхолм им се доверява и финансира изследването на 140 наши болни. И така установяват нов генетичен механизъм за възникване на деменции от някоко мутации.

чл. -кор. проф. Лъчезар Трайков - Няколко гена върху различни хромозоми отговарят в общи линии дават сходна патология.

Постижението на учените е крачка към крайната цел - намиране на лечение. В момента вървят клинични изпитания и у нас на обещаващи медикаменти

чл. -кор. проф. Лъчезар Трайков - Искрено се надяваме, че следващите най-много 7-8 години ние бихме имали и директно въздействие върху производството. Или ще се блокира образуването на лошия белтък, или да го разградим и да го изхвърлим от мозъка си.

Докато чакат надеждно лечение, лекарите препоръчват друга терапия. Освен умствена работа и много ходене.

чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков - Поне 4 пъти седмично по един час. Физическите упражнения също стимулират образуването на дендритите.

Движението, четенето подходящата диета могат да сведат до нула рискът от развитие на деменции, дори когато са наследствени. А огромна част от заболяванията, които започват рано, след 40-годишна възраст, са именно такива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова награди столични училища
Йорданка Фандъкова награди столични училища
Поднесоха цветя на паметника на Алеко Константинов
Поднесоха цветя на паметника на Алеко Константинов