НОВИНИ

Холивуд в очакване на Оскарите

Броени часове остават до церемонията по раздаване на Оскарите. Най-добрите в Холивуд ще се борят за най-престижната статуетка в света на киното. Какви са очакванията - кой ще си тръгне с усмивка от "Долби тиатър" и чии надежди за награда няма да бъдат оправдани?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:03, 26.02.2017
Чете се за: 01:54 мин.
Още

Треска за Оскари - безспорно най-дългоочакваното събитие в света на киното. "Долби тиатър" вече е готов да посрещне своите звездни гости за 89-та церемония по раздаване на най-престижното филмово отличие. Червеният килим е разпънат. Статуетките очакват своите бъдещи притежатели.

Номинираните вече са подготвили благодарствените си речи, а стилистите са готови с бляскавите визии на своите холивудски клиенти. Това, което може да помрачи вечерта още преди началото на церемонията обаче, е очакваният дъжд.

Джо Люис, организатор на церемонията: Най-трудната част, са капризите на природата. Това винаги е една голяма въпросителна. Не знаеш какво ще се случи, дали ще вали и дали това няма да попречи на звездите, докато минават по червения килим.

Голямият въпрос на вечерта обаче всъщност е друг - кои ще бъдат победителите? Повече от 200 са номинираните в 25-те категории, но по традиция тези, които обраха овациите на отминалите вече Златен глобус, Бафта и Сезари, обикновено са победителите и на Оскарите. Според букмейкърите, шансовете за изненади са минимални.

Никол Макгийди, букмейкър: Знаем кой със сигурност ще спечели най-много награди и това е "Ла Ла Ленд". Безспорният фаворит в повечето категории.

Мюзикълът "Ла Ла Ленд" получи 14 номинации - толкова, колкото имаха и досегашните рекордьори "Титаник" и "Всичко за Ева". Шансовете на продукцията са големи според букмейкърите, а пък и в досегашната история на Оскарите, мюзикъли, макар и рядко да получават номинации, се радват на вниманието на членовете на Академията.

Сред останалите филми, които ще се борят за титлата "най-добър", са "Първи контакт" на Дени Вилньов (Arrival), номиниран за филм и режисура. Филмът разказва история за лингвист, който си комуникира с извънземни.

Драмата "Манчестър край морето" на Кенет Лонерган, също е номиниран за филм и режисура. "Лунна светлина" на Бари Дженкинс, за тежкото детство на хомосексуален чернокож младеж.

Мел Гибсън се завърна в голямото кино, с филма "Възражение по съвест". Той обаче ще се изправи срещу друг холувудски титан - Дензъл Уошингтън. Екранизацията на едноименната броудуейска постановка Fences, донесе на актьора и режисьор номинация в категорията за "главна мъжка роля".

Никол Макгийди, букмейкър: Това е най-интересната категория тази година. Всеки се чуди накъде ще се наклонят везните - дали ще е Дензъл Уошингтън, дали ще е Кейси Афлек или пък Раян Гослинг ще се превърне в голямата изненада.

В категорията за главна женска роля, битката е между Ема Стоун, отново за "Ла Ла Ленд", Натали Портман, която влезе в "обувките" на Джаки Кенеди, Рут Нега и Изабел Хупърт. Очакванията обаче са петата дама, а именно Мерил Стрийп, да спечели поредния си Оскар. Това е и 20-тата ѝ номинация, с което тя подобри собствения си рекорд.

И тази година Оскарите не се разминаха без скандали. Забраната за достъп на мюсюлмани от 7 страни, стана повод режисьор от Иран да обяви бойкот на церемонията. Режисьорите на лентите, номинирани в категорията за чуждестранен филм пък излязоха с общо изявление, с което осъдиха"климата на фанатизъм и национализъм", който според тях цари в Съединените щати. Всички те обещаха да посветят наградите си на единството и свободата на словото.

Миналогодишното обвинение към членовете на Академията, че всички номинирани са бели, тази година вече не важи и 7 чернокожи актьори ще се борят за Оскар. Сега обаче е време за кино, блясък и сълзи - къде от радост, къде от разочарование. А дали и кой от победителите ще се възползва от дадената му трибуна и ще се стигне ли до политизиране и на самата церемония - ще разберем съвсем скоро...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успехите и надеждите на българската анимация
Успехите и надеждите на българската анимация
Деца от Плевен помогнаха на три сирачета
Деца от Плевен помогнаха на три сирачета