НОВИНИ

Два са вече лагерите на протестиращите пред Народното събрание

Те разпънаха втора палатка на метри от лагера на майките. От национално представените организации поискаха скорошни реформи, които да обхванат всички хора с увреждания.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:47, 24.07.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

От националнопредставените организации искат реформи, но не във вида предложен от протестиращите майки на деца с увреждания.

Хари Хараламбов: Ние искаме реформите да бъдат обмислени добре и да бъдат направени така,че на всички хора с увреждания да бъде повдигнат жизнения стандарт.
Вера Иванова: Аз за първи път чувам те какво предлагат. Просто ние нямаме коментар относно платени , субсидирани организации на държавна хранилка. От техните предложения за 20 години нашите деца измират.

Седмица след като напуснаха работната група, която готви законопроекта за хората с увреждания, социалният министър посети палатковия лагер на майките и ги покани да се върнат и да продължат диалога. Обясни,че личната помощ ще бъде разписана в 2 закона за социалните услуги и хората с увреждания. Обсъжда се вариант финансовата подкрепа за хората с увреждания да зависи от линията на бедност. Има идея по-голяма помощ да получават пълнолетните хора с над 90% увреждания.

;
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: По наши разчети 14 833. Час от тях са деца на родителите, които са тук, за които да осигурим подкрепа, която в някаква степен да е съпоставима с тази, която получават до навършване на пълнолетие.

Майките не казаха дали ще се върнат в работната група. Обявиха, че на 30-ти юли излизат на протест. Министър Петков изслуша и протестиращите от новопоявилата се палатка, обясни,че работи в интерес на всички хора с увреждания и ги призова за диалог в социалното министерство.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Аз казах и при съседите,че всъщност ние ще работим през август така ,че да имаме готовност през септември първия законопроект да бъде в парламента.

Очаква се законпопроектът за хората с увреждания да бъде финализиран до края на месеца, другият трябва да е готов през октомври. От парламентарната група на ГЕРБ казаха, че ще искат изслушване на социалния министър в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия е арестуван учен от космическата агенция Роскосмос
В Русия е арестуван учен от космическата агенция Роскосмос
ЕК предлага на държавите членки пари, за да приемат спасени мигранти
ЕК предлага на държавите членки пари, за да приемат спасени мигранти