Петър Андронов: Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас

По думите на председателят на Асоциацията на банките е съвсем нормално Европейския съюз да иска по-голям контрол на финансите на страните, които ще приемат еврото.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:42, 24.07.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Европейската банка ще проверява качеството на операциите, управлението на банките, надежността на капитала им и кредитния им портфейл при влизана на България в банковия съюз. Това заяви в предаването "Още от деня" председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. По думите му, влизането както в банковия съюз, така и в Еврозоната не би трябвало да плаши хората.

"Онези които настояват да се плашим, трябва да имат сценарий, от който да не се плашим. Влизането в "Клуба на богатите" трябва да е стремеж. Това е стремеж към по-добър стандарт на живот, към стабилност на финансите. Европейската централна банка има право на своята преценка. В Еврозоната имаха доста трудности с няколко страни. Няма как те да не отчетат в собствената си структура и в процеса си, които прилагат лошия опит, който са натрупали през годината".

По думите на Андронов, Европейската централна банка след присъединяването ни към банковия съюз ще може сама да избере кои банки да провери освен най-големите у нас.

"Освен изисквания към банките, които ще преминат оценка, има изисквания към съдебната система, публичния сектор, изобщо стандартните постоянни очаквания които Европейския съюз има."
;

Според Андронов проверките в банковия сектор у нас няма да се случат веднага, въпреки че България ще иска скорост на приемането ни както в чакалнята на Еврозоната, така и в Банковия съюз.

"Ние разбира се , ако влезем в ЕРМ 2 и в Банковия съюз трябва да отстъпим суверинитета на БНБ и на България като цяло в процеса на надзор на банковата система. Ако решим, че не ни хареса какво прави Европейската централна банка, при положение, че тя го прави вече в 19 държави, това би било много странно".

Председателят на банковата асоциация коментира и бъдещето движение на лихвите по кредитите у нас.

"Мисля, че, преди да се питаме какво ще стане с лихвите заради влизането ни в еврозоната, трябва да сме сигурни, че преди това ще се случат много неща, които ще повлият на лихвите. Например, лихвите в САЩ тръгнаха нагоре, Европа отразява това със закъснение, но със сигурност и тук ще се случи. Мога да кажа, че със сигурност при приемането ни в Еврозоната, колкото и далечно да е то, нивата на лихвите у нас ще бъдат по-близки до тези в Еврозоната."

Андронов определи като амбициозни намеренията на България да бъде приета в Банковия съюз и в чакалнята на Еврозоната до една година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага на държавите членки пари, за да приемат спасени мигранти
ЕК предлага на държавите членки пари, за да приемат спасени мигранти
Наводненията в Тетевенско взеха една жертва, беше обявено бедствено положение
Наводненията в Тетевенско взеха една жертва, беше обявено бедствено положение