НОВИНИ

​Храмът на Божи гроб в Ерусалим остава затворен днес

Ерусалимската църква Храма на Божи гроб остава затворен в понеделник в знак на протест срещу израелските данъчни мерки и предложение за закон за собствеността. Рядката стъпка за затваряне на църквата, смятана за най-святото място в християнството, в неделя по обяд е опит за натиск върху израелските власти да се откажат от обявените мерки.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:29, 26.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
​храмът божи гроб ерусалим остава затворен

Духовниците казаха, че църквата, основно място за поклонение, ще бъде затворена до по-нататъшно предизвестие. Журналист от АФП съобщи, че църквата остава затворена в понеделник сутринта, докато официални представители на църквата заявяват, че не е ясно кога ще бъде отворена отново.

Гръцката православна, арменската и римокатолическата деноминации споделят попечителството на църквата. Църквата се смята за най-святото място в християнството, построено там, където християните вярват, че Исус е бил разпнат, погребан и възкресен и е основен обект за поклонниците.

Настоятелите са разгневени на опитите на израелските власти в Ерусалим да наложат събирането на данъци върху църковните имоти, които смятат за търговски, като казват, че изключенията се отнасят само за местата за поклонение или за изучаване на религия.

Отделно представителите на християнството казват, че законодателството, което се разглежда от правителството на Израел, би позволило църковната собственост да бъде отчуждена.

;

Кметът на Ерусалим Нир Баркат казва, че на града се полагат 650 млн. шекела (152 млн. евро) несъбрани данъци върху църковните имоти. Той подчертава, че Църквата на Божи гроб и всички останали църкви са освободени от данъци, като промените засягат само обекти като "хотели, зали и за бизнес", които са собственост на църквите.

Според християнското духовенство мярката застрашава способността им да провеждат работата си, която включва не само религиозни, но и социални услуги за нуждаещите се. Отделен законопроект има за цел да облекчи страховете на израелците, които живеят в домове на земи, които преди това са били държани от Гръцката православна църква и които са продадени на частни предприемачи.

Законопроектът би позволил определени земи, продавани от Гръцката православна църква - основен собственик на земя в Ерусалим - да бъдат предадени на държавата, която ще компенсира тези, които са я купили от църквата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Долче и Габана вкараха дронове и ангели на дефилето си в Милано (СНИМКИ)
Долче и Габана вкараха дронове и ангели на дефилето си в Милано (СНИМКИ)
​Летище София работи при зимни условия, полетите се изпълняват със закъснение
​Летище София работи при зимни условия, полетите се изпълняват със закъснение