НОВИНИ

Христо Пимпирев: Антарктида е като друга планета, попадаш в друг свят

Днес заминава първата група от юбилейната 25-та експедиция до Антарктида. В студиото на "Още от деня" , професор Христо Пимпирев и репортерътна БНТ, Цвети Атанасова, разказаха повече за студения континент.

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 21.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още
Проф. Христо Пимпирев, директор на българския антарктически институт: "Всичко започна с ентусиазъм преди повече от 25 години и изведнъж вече България е една страна, която управлява този континент с още 29 държави. На нашата база са работили учени от над 25 държави. В Антарктида имаме много големи успехи за този четвърт век."
Цвети Атанасова: "Преди 25 години, любопитството ме отведе при професор Пимпирев и аз започнах да се интересувам от тези експедиции. Аз израснах с тези експедиции."

Условията са тежки и като в "по-сурова планина", но според Цвети Атанасова както мъжете, така и жените могат да им устоят.

Христо Пимпирев: "Без жени трудно се живее на континента. Те създават уют. Когато сме само мъже и се занемаряваме."

За него Антарктида е като друга планета и попадаш в друг свят. Също така това е важен континент, тъй като минималната температура е -90 градуса, толкова е и на Марс. Там се правят много изследвания свързани с космическите мисии.

С напредването на годините, финансирането е станало малко по-лесно, но въпреки това има трудности.

Проф. Христо Пимпирев: "Започнахме като аматьори. Само със спонсори, живеехме на дажби, аскетично. След това България беше приета за постоянен консултативен член на антарктическия договор. Разбира се битката за финанси продължава и до днес.

Вижте повече във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авариен ремонт на подлези във Враца
Авариен ремонт на подлези във Враца
Здравният министър в оставка Петър Москов не се притеснява от действията си
Здравният министър в оставка Петър Москов не се притеснява от действията си