НОВИНИ

Хронично болните ще имат индивидуален пакет от изследвания при специалист

Те ще бъдат гарантирани.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:27, 15.12.2015
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Наредбата за основния и допълнителен пакет, обаче, регламентира и направления в извънболничната помощ, за които ще се чака.

Ограниченията в направленията в доболничната помощ следват логиката на основния и допълнителен пакет в болниците. За болните със социално значими заболявания ще бъде определен индивидуален пакет от изследвания и прегледи от специалисти, за които направления ще се дават безотказно.

д-р Бойко Пенков - зам. министър на здравеопазването: "Примерно Бойко Пенков има високо кръвно, и поради тази причина трябва да има определен тип права, които да носи със себе си. А не да отиде и да получи отговор - няма талон и не мога да те пратя на специалист".

Индивидуалните пакети ще се формират на принципа на диспансерното наблюдение. Целта е да се контролира най-добре заболяването и при нужда да се коригира лечението.

д-р Бойко Пенков: "Ако специално човек е в по-тежко състояние, то тази бройка може да бъде завишена".
Мария Чернева: "Не всеки ще има индивидуални пакети?"
д-р Бойко Пенков: "Тези хора, които са със заболяванията си за диспансерно наблюдение. В смисъл ако има млад човек здрав прав никога непознат за системата, неболедувал за какво му е този пакет?"

Извън гарантираните индивидуални пакети, ще се осигуряват безотказно и направления при остри състояния, чието лечение трябва да започне веднага.

д-р Бойко Пенков: "Направления могат да бъдат отлагани, такива каквито не търпят спешност. - Примерно консултации във връзка с трудово-лекарска експертиза спешно ли е? - Не.
Мария Чернева: "Ама това ще бъде регламентирано?"
д-р Бойко Пенков: "Да, това ще бъде регламентирано".

Според анализ на Здравната каса, 30 процента от издадените направления за прегледи не се използват. Най-вече от хора, които нямат възможност да отидат до специалисти в близкия град. Тази наредба, обаче, няма как да реши този проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионерка от Смядово е първият тото милионер в играта 5 от 50 Зодиак
Пенсионерка от Смядово е първият тото милионер в играта 5 от 50 Зодиак
По света и у нас в 100 секунди
"По света и у нас" в 100 секунди