НОВИНИ

Ще наблюдават с дронове критичните участъци по Дунав

Над 7 милиона евро ще бъдат инвестирани за проучвания на плавателния път по Дунав и притоците ѝ, съобщиха Агенцията за проучаване на реката. Ще се събират данни за критичните корабоплавателни участъци, ще се осигури и модерно оборудване за хидроложки измервания. В европейския проект са включени още Австрия, Словакия, Хърватия, Унгария и Румъния.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
17:59, 15.12.2015
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

В продължение на 5 години страните по поречието на Дунав ще изработят пътни карти и ще модернизират прогнозата за нивото на реката. В Австрия и Унгария ще наблюдават от високо с дронове Дунав и ще правят фотограметрични снимки. У нас ще бъдат доставени нови плавателни съдове.

„Ще доставим нов кораб с хидроложки и хидрографски уреди. Ще направим 10 нови автоматизирани хидрометрични станции в най-критичните участъци - Батин, Вардим, Белене, които ще бъдат монтирани в трите най-критични места в общия българо-румънски участък на реката”, каза Божидар Янков - Директор на Дирекция ”Европейски програми и проекти” в плавателната агенция.

Хидрометеоролозите се надяват да успеят да сгъстят графика на измерване на водните стоежи, като по този начин се правят по-точни и прецизни прогнози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат кръговото кръстовище в Русе след реконструкция
Пускат кръговото кръстовище в Русе след реконструкция
Пресечена кражба на маркирано гориво
Пресечена кражба на маркирано гориво