НОВИНИ

Хванаха бракониери в Сребърна

Акция на инспектори от агенцията по рибарство и гранични полицаи в резервата „Сребърна". Заловиха двама бракониери с около 50 килограма риба край Силистра. Сигналът е бил подаден от служители на екоинспекцията, които отговарят за защитената местност.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
22:34, 05.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Преди дни в агенцията по рибарство и аквакултури в Русе получили сигнал от регионалната екоинспекцията, че в растителността на резервата „Сребърна" има следи от влизане на хора. Това провокирало оглед на района, при който станало ясно, че бракониери пускат мрежи в езерото.

Михаил Михайлов - началник на отдел "Рибарство и контрол - Централен Дунав": „Те влизат с малки пластмасови лодки, с колове, като венециански гондоли се притикват навътре по каналите. Там слагат мрежите. Това са отработени действия, оборудвани са със специална цел. Те даже нямат и билети за стопански риболов".

Стопанският риболов в резервата е забранен. Рибари могат да ловят там само с въдица и то не повече от 3 килограма риба на ден. А в бракониери били открити над 50 килограма шаран и сребриста каракуда.

Момчил Петров - експерт в Регионалнаекоинспекция - Русе: „По този начин се улавят големи количества риба, по тоя начин силно се намалява хранителната база на видовете птици, които живеят там".

От агенцията по рибарство имат подозрение, че бракониерите са влизали и преди в резервата, затова ще им бъдат наложени сериозни санкции.

Михаил Михайлов - началник на отдел "Рибарство и контрол - Централен Дунав": „Минималната глоба е 1500 лева. Когато издадем наказателните ще мислим. Горната граница е 3 000 лева с цел дисциплиниращ ефект".

Това е втори подобен случай в рамките на седмица, но този път са задържани и извършителите. Преди няколко дни отново при проверка в резервата „Сребърна" инспекторите извадиха само мрежите на бракониерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ролинг Стоунс с ретроспективна изложба в Лондон
"Ролинг Стоунс" с ретроспективна изложба в Лондон
В Денят започва: Версиите за побоя над шефа на ортопедията в Св. Анна
В "Денят започва": Версиите за побоя над шефа на ортопедията в "Св. Анна"