НОВИНИ

Николай и Евгения Баневи фигурират в "Панамагейт"

Продължава да се разраства скандалът с "Панамските документи", които разкриха мащабна мрежа от офшорни фирми и кръгове за укриване на данъци и пране на пари. Преди час - премиерът на Исландия, чието име бе замесено в скандала - подаде оставка, под натиска на бурни граждански протести. Два дни, след като 11 милиона и 500 хиляди документи изтекоха в интернет, в. "24 часа" изнесе имена и на българи, които фигурират в списъка, те бяха съобщени преди минути на "По света и у нас". Николай и Евгения Баневи са първите имена, които излизат в разследването на "24 часа" по българската връзка в "Панамагейт". От утре медиата започва да публикува подробности от разследването на Алексения Диимтрова, а подробности по новината за семейство Баневи ще бъде качена до часове в сайта на изданието. Баневи са регистрирали няколко офшорни компании между 2005 и 2015 година. Евгения Банева коментира за "24 часа", че не вижда нищо нередно в информацията, защото регистрацията на фирми в офшорни зони са нормални търговски практики. Тя твъ

Александър Марков
от Александър Марков
20:37, 05.04.2016
Чете се за: 01:49 мин.
По света

Милиарди долари годишно потъват в офшорни компании. Схемата е проста: мръсен капитал, натрупан по престъпен начин, се изсветлява през "кухи фирми", регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, т. нар. "офшорни зони". Често в управата на тези фирми са адвокати, счетоводители и дори чистачки, които получават заплата за това, да се подписват под документите, разяснява бившият шеф на финансовото разузнаване доц. Николай Иванов.

доц. Николай Иванов, бивш шеф на финансовото разузнаване: "При офшорната компания вече се получава анонимност. Там никой не ни вижда и аз с офшорната компания отгоре на офшорната компания стоят т.н. номинални собственици. Реалните собственици са скрити и практически те ще ми дадат едно генерално пълномощно и аз ще дойда като представител на чужда компания".

Така на практика мръсни пари могат да се върнат обратно в страната като чиста инвестиция. Именно това е големият комфорт, който офшорките осигуряват - анонимност.

Доц. Николай Иванов, бивш шеф на финансовото разузнаване: "Имайте предвид, че офшорките са убежище на три неща: на банкова тайна, т.е. не можем да видим кой е титулярът на сметката, на търговска тайна - не можем да видим кой е реалният собственик на компанията, и предоставят офшорни финансови услуги, което ние видяхме с Панама. В офшорките влизат и през тях започват да се движат пари, които са придобити от престъпления. Обикновено тези неща стават през банките и през други механизми. Отпускане на някаква световно неизвестна фирма на кредит, който не се връща към банката, или пък се връща в съответната държава като инвестиция. Твърде много са механизмите".
;

В България е изключително трудно да се избягва плащането на данъци през офшорки, твърди адвокат Иван Тодоров.

Иван Тодоров, адвокат: "Ако имаш примерно фирма в България и искаш да разпределиш дивидент, фирмата плаща първо 10% данък печалба и след това се плащат още 5% данък дивидент, 15%. Ако имаш офшорка, която трябва да вземе дивидент от българска фирма, първо, българската фирма плаща 10% данък печалба, и специално за офшорните зони има 5% данък дивидент при източника, т.е. пак стават 15%".

Офшорките, обаче, подчертават експертите са съвсем законни фирми, възникнали са като отпор на страните с високи данъци. Според икономиста Красен Станчев дори ограничавали престъпността.

Красен Станчев, икономист: "Виновни са онези, които крадат, а не онези, които дават някакво поле на инвестиране. Ако вие инвестирате ако сте заработили пари от забранени криминални дейности, дали ще бъдат трафик на хора, наркотици, тогава ако нямаше офшорни зони, тези пари би трябвало да се инвестират в същите начинания. Би се увеличило полето на криминалитета".

Проблемът е, ако политици и държавни лица не са декларирали, че имат офшорни фирми и сметки, подчертават експертите. И призоваха да се изсветляват имената на българите, които през 2008 и 2010 г. също фигурираха в подобни списъци с авоари в швейцарски банки.

Тихомир Безлов: "Тези 150 човека, за които знаем, че са тук и сега, тия 150 човека, да станат ясни. Да се появят тези имена. Стана ясно, че в Чехия 230 ще се появят. Нашият проблем е тези хора да се появят и да стане ясно какво има и какво няма".

Кой какво има - тепърва ще стане ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поли Генова: Чувствам се по-уверена за тази Евровизия
Поли Генова: Чувствам се по-уверена за тази "Евровизия"
Две професионални гимназии стават общински
Две професионални гимназии стават общински