НОВИНИ

Новата голяма спам атака идва от бивша съветска република, съобщи ГДБОП

Източникът на новата вълна от спам съобщения, този път от името на българската фирма за кредити "Кредисимо", се намира в бивша съветска република, съобщи началникът на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП Явор Колев. От октомври 2016 г. насам това е петата подобна атака, като предишните четири имат същия произход. При някои от тях бяха разпращани фалшиви писма от името на МВР и НАП.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:23, 15.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Към писмото, маскирано с логото на кредитната компания, е прикачен файл, който съдържа зловреден код. Ако го свалите, компютърът ви ще бъде заразен.

комисар Явор Колев - началник на отдел "Трансгранични престъпления", ГДБОП:
"Целта е да бъде овладяна компютърната система от организираната престъпност, да стане част от ботнет мрежа и от нея да могат да бъдат извършвани и други престъпления. Основното е да се открадне информацията, която се съдържа на компютъра и се работи чрез него - влизане в социални мрежи, електронни пощи, интернет банкиране."

От кредитната компания категорично заявиха, че нямат нищо общо с измамата и че базата им данни не е засегната.

Емилияна Неева - главен юрисконсулт на кредитна институция:
"Всички наши клиенти да бъдат спокойни, че личните им данни са сто процента защитени. Просто се използва името на дружеството като изключително разпознаваемо и наложена марка на българския пазар."

Независимо дали сте клиент на компанията, или не, от ГДБОП съветват да предприемете незабавни мерки, особено ако те свалили зловредния код.

За да ограничите щетите, инсталирайте антивирусна програма, сканирайте компютъра си и сменете паролите си за важните системи, които използвате.

;

Новата вълна е част от поредната измама, която заплашва да открадне информация от домашни и офис компютри. Десетки хиляди компютърни системи вероятно са били заразени по думите на Колев в интервю за "По света и у нас".

Атакуваните потребители получават фалшив имейл, с който хакерите ги подканват да изплатят просрочено задължение на "Кредисимо". ГДБОП за първи път предупреди за схемата в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 13 души са загинали в района на Атина заради проливните дъждове
Най-малко 13 души са загинали в района на Атина заради проливните дъждове
Утре пускат движението по участък на улица Тодор Каблешков
Утре пускат движението по участък на улица "Тодор Каблешков"