НОВИНИ

Клас без хартия

31 януари е крайният срок, в който училищата, които искат да станат иновативни, могат да подадат своите проекти в Министерството на образованието. В Пловдивско все повече учебни заведения залагат на нови методи и практики на преподаване. Това от своя страна прави учебния процес много по-достъпен и привлекателен за учениците.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:42, 16.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

От тази учебна година 14 училища в Пловдив и областта преподават по иновативни методи. Повечето от тях са въвели облачните технологии – споделяне на учебния процес в интернет пространството. Такъв е примерът с тази паралелка, наречена още – клас без хартия.

Телефон и компютър вместо тетрадка. Интерактивна дъска вместо "черна“. Така учениците от училище „Патриарх Евтимий“ решават задачите по математика.

Почти всички учебни предмети се преподават в електронна платформа. Достъп до нея имат ученици, учители и родители. Домашните се пишат в интернет.

Ваня Георгиева – преподавател по математика и информационни технологии: Те си получават задачата. Работят си вкъщи, работят си в платформата. Каквото получат като продукт го пращат на съответните госпожи. Ние комуникираме, казваме ето тези деца имат нуждата от еди какво си да се добави.
Дарил Трайков – ученик: Аз съм свикнал да пиша повече на телефона и на компютъра, отколкото в тетрадка.

От образователния инспекторат очакват иновациите да навлизат все повече в учебния процес.

Марияна Механджиева – старши експерт по начално образование – Регионално управление по образованието-Пловдив: Иновативните практики, които се прилагат оказват влияние най-вече върху мотивацията на учениците, за това те да бъдат активни в образователно-възпитателния процес и разбира се сами да са инициатори на иновативни елементи в образованието.

Иновативните училища подлежат на ежегоден мониторинг,за да се провери ефектът от новите практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 работници загинаха при рухването на мост в Колумбия
9 работници загинаха при рухването на мост в Колумбия
 Ангел Кунчев: Между 300-400 000 българи може би ще се разболеят от грип
Ангел Кунчев: Между 300-400 000 българи може би ще се разболеят от грип