НОВИНИ

Климатологът Георги Рачев: До края на май ще се редуват и слънце, и дъжд

Чака ни едно типично майско време, като до края на месеца ще се редуват и дъжд, и слънце. Това съобщи в студиото на "Денят започва" климатологът доц. Георги Рачев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 12.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

По думите му, днес и утре ни очаква доста топло време, тъй като България се намира в топлия сектор на една система от няколко циклона. Това е един вторичен топъл фронт, който преминава през западните части на страната, като днес до обяд ще бъде предимно облачно със слаби превалявания, но след това идва топлият въздух.

доц. Георги Рачев - климатолог: Не съм убеден, че ще стане чак толкова топло утре на обяд, но в югоизточната част на България температурите ще бъдат над 30 градуса, в района на София - около 25 градуса. Още от неделя обаче ни очаква захлаждане.

Според доц. Рачев, средните температури за май са между 16 и 19 градуса. До сега месеца е с около 1-1,5 градуса по-ниска температура от нормалното. От понеделник до четвъртък следващата седмица температурите ще се понижават с няколко градуса, като най-хладно ще бъде в сряда и четвъртък. За района на София ще бъде около 16 градуса, но в останалата равнинна част от страната - между 20-22 градуса. Предстоят валежи около 23 - 24 май, обясни още Героги Рачев.

доц. Георги Рачев - климатолог: В този момент в България месечната норма на валежите е изпълнена около 40%. В Бургас, където трябваше да бъде най-сухо вече са изпълнили месечната норма, а ни предстоят още около 23-24 май. В Западната половина на България също се очакват валежи. Ако не вали сега, то просто няма кога. Май месец е типичния месец с максимални валежи и това са средно между 40 и 70 литра в равнинната част, в планините още повече. От 20 май температурите вече ще бъдат нормални и малко по-високи от нормалните нищо, че графиката показва леко захлаждане. Между 20 и 25 градуса съвсем нормални, дори и малко над нормата за май месец.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да намериш любовта на другия край на света
Да намериш любовта на другия край на света
Мирослав Ненков е приел предложението за поста зам.-министър на здравеопазването
Мирослав Ненков е приел предложението за поста зам.-министър на здравеопазването