НОВИНИ

Клубът на богатите се събра в Давос

За богатите студът не е проблем. За Световния икономически форум в Давос, който се откри днес, бяха построени специални отопляеми тунели, през които делегатите да преминават. На топло те ще обсъждат четвъртата индустриална революция, бежанската криза и причините за нея.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:45, 20.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Клубът на богатите, влиятелните и известните, както винаги по това време на годината се събра в планинското селце Давос в Швейцария, за да обсъди големите въпроси на деня и да се опита да поправи света. От малък форум през 70-те, сега в Давос участват 2 500 души, от тях над 1 000 са изпълнителни директори и над 40 - световни лидери.

Един от най-наболелите проблеми е увеличаващата се пропаст между бедни и богати. Два доклада на Оксфам и пиарската компания Еделман, публикувани в навечерието на форума, показват, че неравенството само подхранва възхода на политиците популисти.

Уини Бянима - изпълнителен директор на Оксфам: "Миналата година в доклада ни беше посочено, че 80 души притежават толкова богатство, колкото по-бедната половина на човечеството - 3 милиарда и 600 милиона души. Тази година тези хора са 62-ма".
Ричард Еделман - президент на Еделман: "Най-важното през 2016 г. е, че настроенията на масите значително се отдалечават от тези на елита. Това е директен резултат от неравенството в доходите и усещането, че бъдещето няма да е по-добро. Резултатът е популизъм. Виждате това при политици като Тръмп в Съединените щати, Льо Пен във Франция, Орбан в Унгария".

Давос няма претенции да дава решения на големите световни проблеми, но тук е мястото където се зараждат идеите. В миналото именно в швейцарските Алпи беше спряна войната между Турция и Гърция, след среща на турския премиер Тургут Йозал и гръцкия му колега Андреас Папандреу, тук се роди и идеята за Банката за развитие на страните от БРИКС. Тази година в швейцарските Алпи са Себастиан Фетел от Формула 1, Бил Гейтс, Боно, както и Леонардо ди Каприо, който получи награда на Давос за борба с климатичните промени.

Леонардо ди Каприо: "Просто не можем да си позволим корпоративната алчност, петролът и енергийната индустрия да предопределят бъдещето на човечеството".

Вътре в залата има аплодисменти, но отвън делегатите продължават да се радват на лукса и вървят през специално изградени отопляеми тунели, за да се придвижват от една конференция към друга, без да са изложени на сняг и студ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да преборим студа
Как да преборим студа
АПИ: Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа
АПИ: Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа