НОВИНИ

Почина Еторе Скола

На 84 години почина италианският режисьор Еторе Скола. Той беше едновременно политически ангажиран и майстор на комедията. Неговите филми ще се запомнят и с ролите на големите в италианското кино - Марчело Мастрояни, София Лорен, Виторио Гасман.Италианският премиер Матео Ренци изрази съболезнования. Той нарече Скола "майстор на изкуството да наблюдава със зрителна острота Италия, нейното общество и промените в нея".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:38, 20.01.2016
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Забележителен художник на италианското семейство, буржоазно или от крайните квартали, Еторе Скола започва да пише сценарии през петдесетте години, като преди това учи право в Рим. Повратна за него е 1964 година. Тогава застава зад камерата за филма "Ако позволите, да говорим за жени". Един от най-значителните му филми с международна слава се появава десет години по-късно. Това е "Обичахме се толкова много", в който трима приятели - Нино Манфреди, Виторио Гасмани и Стефано Сатта Флорес се влюбват в Стефания Сандрели, а историята им е картина на римското общество след Втората световна война.

През 1977 година Скола режисира "Един особен ден". Филмът е с политически нюанс, в него невъзможната любов между Мастрояни и Лорен е на фона на зараждащия се в Италия фашизъм. Маестрото се връща към гротеската с "Грозни, мръсни и зли" , който печели награда за режисура в Кан.


;

За 40 години Скола режисира 40 филма. Бил е и в България.


"Бил съм в София преди 20 години, беше свързано с киното. Когато човек е някъде по работа, не може истински да се запознае с една страна. Затова не мога да кажа, че познавам България. Зная за нейната култура и кино и ми се струва, че напоследък българското кино минава през един много плодотворен период".

Член на Италианската комунистическа партия, снима документални филми за празниците на вестник "Унита" както и за социалните борби в компанията "Фиат", но през 1980 г. на върха на славата си показва разбитите илюзии на интелигенцията на италианската левица във филма "Терасата". През 2009 г. Скола основа фестивала в Бари, две години по-късно обяви край на кариерата си "Днес решава пазарът", казва тъжно Скола. Преди три години той разказа за отношенията си с Федерико Фелини в полудокументален филм. "Обичахме те толкова много", написа в интернет актьорът Алесандро Гасман, като перифразира заглавието на един от най-известните филми на Скола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След скандал: Димитър Узунов смени Соня Найденова като представляващ член на ВСС
След скандал: Димитър Узунов смени Соня Найденова като представляващ член на ВСС
Патриотичeн фронт: Предаванията на БНТ и БНР да са само на български език
Патриотичeн фронт: Предаванията на БНТ и БНР да са само на български език