НОВИНИ

Кметът на Благоевград иска общините да могат да глобяват нарушителите на пътя

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов настоява за законодателни промени, които да позволят на местната власт да има повече правомощия срещу нарушителите на пътя. Конкретното предложение е общините да могат да събират част от глобите на шофьорите. В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също са малко.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:32, 18.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

След трагичния инцидент от миналата седмица, при който 19-годишната Фатиме беше прегазена от товарен автомобил на пешеходна пътека в Благоевград, кметът на града Атанас Камбитов иска спешни промени, защото хората при инциденти търсят отговорност от общините. Кметовете трябва да могат да глобяват нарушителите по Закона за движение по пътищата за превишена скорост, както и за преминаване на червен светофар, категоричен е Камбитов.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: „В момента ние нямаме такава опция, нямаме такова право. Идеята е да се поставят камери, които да засичат тези, които са с превишена скорост. Знаете, че ограниченията в града са около 50 км/ч. Във въпросното кръстовище между другото ограничението е 30 км/ч, въпросът е дали някой го спазва.”

Според кмета Атанас Камбитов местната власт е много по-мобилна и по-лесно ще събира неплатените задължения на нарушителите по пътищата.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: „Санкциите трябва да са такива, хората да знаят, че няма накъде да мърдат – глобен ли си, съответно ще ти бъдат взети."

Промени са необходими и при общинската полиция, смята кметът на Благоевград.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: „Ние имаме примерно общинска сигурност и охрана, но те имат превантивен характер. Те нямат право дори да ти поискат документ за самоличност. Тези неща трябва да се пипнат.”

В следващите три години навсякъде в Благоевград ще бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, които ще могат да заснемат и регистрационните номера на колите. Обмисля се към проекта да се добавят и камери за следене на скоростта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Сиди: БПЦ пое подадената от Македонската църква ръка
Александър Сиди: БПЦ пое подадената от Македонската църква ръка
Влак дерайлира в американския щат Вашингтон, има информации за жертви
Влак дерайлира в американския щат Вашингтон, има информации за жертви