НОВИНИ

Среща на олимпийските отбори по природни науки под патронажа на президента Радев

95 медала и 2 почетни грамоти - това е резултатът от участия в престижни международни състезания на учениците от националните отбори по природни науки. Равносметката за отминаващата година беше направена на Седмата годишна среща на олимпийските отбори. Домакин на събитието беше президентът Румен Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:39, 18.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Най-много отличия са спечелили състезателите от СМГ - те са завоювали 26 медала от общо 95 за страната. Веднага след тях се подреждат учениците от Бургас и Пловдив. Удоволствието да навлизаш в дълбините на тези сложни науки - това е ключът към успеха, споделят младите хора. Може би затова и сериозната подготовка за състезанията - не им тежи.

Кирил Бангачев, златен медалист от Балканската олимпиада по математика и сребърен от Междурнародната олимпиада по математика: Подготовката е постоянно, но това не значи, че търпим някакви лишения, тъй като при добра организация на времето има време за всичко, пък и все пак подготовката за нас е удоволствие.
Виктор Терзиев, златен медалист от Балканиадата по информатика и бронзов медал от Международната олимпиада по информатика: Важно е да имаш желание, и ако имаш желание всичко става.
Петър Христов, златен медалист от Международната олимпиада по химия: Преди олимпиада се подготвям усилено, докато в момента съм в период на почивка.
Елена Кискинова, златен медалист от Международната олимпиада по лингвистика: Важното е да имаме желание и да ни е приятно.

Няма универсална формула за откриването на талантите, всеки е различен, казва Румяна Караджова - преподавател от СМГ.

Румяна Караджова, преподавател по математика в СМГ: Ние сме само съпътстващите, тези, които можем да им помагаме, но те се откриват сами. И те са много скромни, казват, че им трябва само желание - не! Има и талант, има и много труд, има много лишения. Всичко е заедно.

Президентът Радев поздрави както младежите, така и техните преподаватели за сериозните успехи и тази година.

Румен Радев, президент на Р България: Всяко ваше появяване на арената на природните науки, всяка една ваша победа ни изпълва с гордост и много надежда. Отново доказахте, че България има невероятен потенциал в тази много важна за обществото ни област.

В момента България е в топ 3 на състезанията по математическа лингвистика, в петицата по информатика и в челната десятка по математика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Йорданов: Лекарствата трябва да стигнат до пациентите, но няма да е скоро
Георги Йорданов: Лекарствата трябва да стигнат до пациентите, но няма да е скоро
Присъди за нападателите на децата и треньора по гребане в Асеновград
Присъди за нападателите на децата и треньора по гребане в Асеновград