НОВИНИ

Кметът на София: "Няма да допусна строеж в "Стрелбище""

Ще се търсят всички законови начини да бъде отворена улицата в "Стрелбище", която вчера беше преградена, защото преминава през частен терен. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод ограждането на парцелa на ъгъла на булевард "България" и "Иван Гешов". Достъпът до квартала е необходим, докато бъде изградена улица в съседство. В момента се отчуждават имоти, за да започне изграждането ѝ. Плановете на инвеститор да строи жилищна сграда там провокира недоволството на граждани, които от близо месец протестират, а преди дни внесоха над 2000 подписа срещу унищожаването на зеления терен.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
19:16, 10.08.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Въпреки протестите на гражданите от столичния квартал "Стрелбище", отново парцелът е ограден. Тук на това място ще се издигне 43-етажна сграда, която ще е поредният небостъргач в София.

В заградения имот има и денонощна охрана, което сериозно притесни живеещите в отсрещните сгради. Това изкара няколко души на спонтанен протест. Те негодуват срещу потъпкването на гражданските им права и за пореден път заявиха, че няма да позволят да се отнеме единственото зелено място в района.

Кристина Петкова, протестиращ: "Продължаваме с протестите, докато не се изясни фактическата обстановка такава, каквато е била назад в годините в 2006, такава, каквато е в момента, и докато не се намери адекватно решение да бъдат компенсирани фирмата инвеститор, но и гражданите."

Собственикът на имота и инвеститор Милчо Благоев обяснява, че теренът е частен и през 2007-а година е броил 4 милиона лева на Столичната община. Тогава в устройствения план зоната е определена за високо строителство. През 2009 г. тогавашният главен архитект Петър Диков предлага на комисията по екология в СОС два дни преди заседанието да внесе предложение парцелът да стане за озеленяване. Тази поправка заляга в промените на Общия устройствен план на София. На въпроса дали ще строи, Благоев е категоричен:

Милчо Благоев, изпълнителен директор на строителна фирма: "Ще строиме."

"Какво?"

Милчо Благоев, изпълнителен директор на строителна фирма: "Жилищна сграда."

"Колко голяма?"

Милчо Благоев, изпълнителен директор на строителна фирма: "Колкото позволи геоложкият доклад."

Това намерение едва ли ще се реализира, тъй като днес кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че няма издадено разрешение за строеж и няма нова промяна в подробния устройствен план въпреки решението на Върховния административен съд, който е отменил промените в устройствения план на града от 2009 г. и разпорежда на властите да се съобразяват с плана от 2007 г.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Знаете, че съдът ни принуждава, но главният архитект отказва със свои аргументи. В момента е върнато предложението за промяната в плана в районната администрация за ново обсъждане. Така че нямат никаква възможност да строят към този момент."

Търси се вариант собственикът да бъде обезщетен с друг имот. Това предложение обаче се отхвърля от него заради опасения, че отново ще бъде възпрепятстван да реализира намеренията си. Милчо Благоев добавя, че действията на главния архитект на града Здравко Здравков са незаконни и каза, че ще го даде на прокуратурата. Закани се и да съди държавата за пропуснати ползи в Страсбург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстранен е шефът на полицията във Враца старши комисар Газибарски
Отстранен е шефът на полицията във Враца старши комисар Газибарски
Изповеди на българи, свързали съдбата си с Индия
Изповеди на българи, свързали съдбата си с Индия