НОВИНИ

Системата за оказване на спешна помощ ще продължи да работи нормално

От понеделник спира поддръжката на комуникационната и на джипиес - системата за проследяване на линейките. Това обявиха преди часове от здравното министерство. Договорът с Консорциум Електронно здравеопазване е приключил на 22 юли и фирмата предупредила, че спира поддръжката. Работата и комуникацията със спешните екипи, обаче, няма да спре - гарантира заместник здравният министър Мирослав Ненков.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:51, 10.08.2017
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Консорциумът спира поддръжката, след като многократно е предупреждавал министерството, че договорът им изтича. Това не означава спиране на работата на спешна помощ - пък обяснява заместник здравния министър. На среща с директорите на 28-те центъра за спешна медицинска помощ е било изяснено, че след изтичането на този договор, системата ще продължи да функционира и спешна помощ ще се оказва както и досега.

Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Слава богу опасности няма или поне не такива, които ще засегнат истинската функционалност на системата на бърза помощ. Има запасни комуникационни канали много между нас и 112, между нашите ЦСМП и линейките, между екипите помежду им. Координационния медицински център има всички комуникационни линии до нашите центрове

Липса на поддръжка, според заместник-министъра, означава, че софтуерът няма да се актуализира за известно време. Така както всяка програма на компютъра свързан с интернет се актуализира, но автоматично. Това може да доведе до известни затруднения в работата на центровете, но не и в работата на спешните екипи.

Д-р Мирослав Ненков: В най-лошия случай колегите ми в ЦСМП ще пишат адресите на листчета.

Извън София-град и София област джипиес системите няма да работят. Тогава пътя на линейките ще трябва да бъде проследяван по пътя на комуникацията.

Д-р Георги Гелев - директор на ЦСМП, София: На практика в София никъде няма да се получи проблем, тъй като тя е тройно резервирана имаме и нашата система, която от една страна е радиостанцията, второто е джиесема. Имаме архивираща собствена система.

Вече е обявена нова обществена поръчка, и избор на нова фирма по поддръжката може да се очаква през октомври.

БНТ: Защо се забави?
Д-р Мирослав Ненков: Ами сега питате ме да ви кажа нещо, което не искам да ви кажа. Тази е трябвало да бъде стартира някъде през пролетта, за да има време да се изпълни поръчката. По една или друга причина тази поръчка не е обявена и ние не знаем защо. Щото и ние тогава не отговаряме за този период. Когато постъпваме, новото ръководство на Министерство на здравеопазване в офиса ни залива вълна от кое от кое по-спешни, по-сложни и по-трудни задачи за решаване. И когато стигнахме до тази обществена поръчка тя беше в такъв етап, че да я бяхме обявили в секундата, пак щеше да се забави.

Като компенсация за забавянето, заместник-министърът изтъкна, че са успели да свалят цената от 5 на 4 милиона за 3 години плюс паник бутони в джоба на всеки от екипите на Спешна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на месеца пускат движението по стария мост Чавдар
В края на месеца пускат движението по стария мост "Чавдар"
КЗП: Таксата празен стол е административно нарушение
КЗП: Таксата "празен стол" е административно нарушение