НОВИНИ

КЗП: Таксата "празен стол" е административно нарушение

Касова бележка, публикувана в социалните мрежи предизвика масирани проверки в известен ресторант в Созопол. От бележката се вижда, че в сметката е начислена и такса за празен стол. Това възмути хиляди и провокира премиера да разпореди незабавна проверка. Късно снощи НАП, Комисията за защита на потребителите и Министерството на туризма са изпратили свои екипи.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:45, 10.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Управителят на заведението обяснява причината за необичайния касов бон със скандал между компанията, седнала на тази маса и сервитьора. Те не предупредили, че няма да заемат всички места на голямата маса, въпреки предварителната резервация.

Тони Матеев - управител на заведението: "Туристи, гости на България, от Русия, мъж, жена с малко дете идват да се хранят всяка вечер. Не са си направили резервация, не можахме да ги настаним. Човекът ме попита-ами там има свободни места, аз защо не мога да седна? Ние какво да отговорим?".

Управителят твърди, че "такса стол" е нормална европейска практика и в някои държави се нарича "секюр букинг", а той не я одобрява и я използвал за пръв път в кариерата си. Проверките снощи не открили нищо нередно.

Христо Узунов - говорител НАП-Бургас: "За цялата сметка е издадена касова бележка, включително и любопитната, така наречена такса "празен стол", тя е отбелязана, тя фигурира. Тоест това, което е направено като сметка, то е отбелязано във фискалната памет и ще бъде обложено с данък."

Днес министър Ангелкова беше в Созопол, за да провери на място каква е ситуацията.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "На първо място е недопустимо да се събира такса "празен стол", независимо от ситуацията. Ако има нарушаване на обществения ред съответно трябва да се сигнализира до МВР, има си закони за това, а не да се търсят такива иновативни в кавички начини, които изключително много вредят на българския туризъм."

Шефът на Комисията за защита на потребителите коментира, че е налице административно нарушение, защото тази услуга в кавички, не е вписана в менюто на заведението и не са посочени условията, при които би се начислила такава такса "празен стол".

Димитър Маргаритов - председател на КЗП: "За това административно нарушение Законът за туризма предвижда до 3 хиляди лева санкция. Ние ще я наложим тази санкция и се надявам че този случай ще остане изолиран. Виждаме, че понякога има такива екзотични хрумвания, но наистина надявам се коректността ще продължи да доминира, както досега, по отношение на туристическия сезон."

От НАП добавиха, че този ресторант, като един от високооборотните обекти е свързан в реално време с компютрите на приходната агенция и цялата му дейност се следи онлайн. Досега няма нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Системата за оказване на спешна помощ ще продължи да работи нормално
Системата за оказване на спешна помощ ще продължи да работи нормално
Повече полиция и видеонаблюдение във всички горещи точки
Повече полиция и видеонаблюдение във всички горещи точки