НОВИНИ

Почистиха двора на родната къща на Елиас Канети

От Международното дружество „Елиас Канети” и областната администрация в Русе почистиха двора на родната къща на нобеловия лауреат. В един от централните квартали на града, мястото от години е западнало заради неуредения му статут. Делата обаче вече приключиха и предстои имотът да бъде поделен между дъщерята на Канети – Йохана и държавата.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
17:40, 10.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.

Тук, на улица „Гурко”, една до друга са три къщи, в които е живяла фамилията Канети – родният му дом, на леля му и на дядо му. Две от тях отдавна са частна собственост, а за тази, от чийто прозорец той е започнал да наблюдава света, дълго време се води спор.

Еслица Попова – културмениджър в Международно дружество „Елиас Канети”
„Родният дом на Канети е историческо много богато място, което е малко скрито. Но хората го намират, както туристите, които са с интерес към творчеството на автора, така и местните хора, и българите, идват и питат… И в нея се е развивала цялата първа глава на „Спасения език”, автобиографията на Канети. Всеки, който влезе в този двор, потъва неизбежно в една литература, която е много говореща, за тия, които я познават.”

Затова от международното дружество, носещо името на нобеловия лауреат, и от областната администрация от време на време идват да почистят двора. Предстои делба на имота. Дъщерята на Канети – Йохана, е заявила, че ще предостави своя дял за ползване за културни цели.

Еслица Попова – културмениджър в Международно дружество „Елиас Канети”
„И се надявам, че през 2018 година, заедно с Областна управа – Русе, вече къщата или поне част от нея да биха могли да станат достъпни за публиката след малка реставрация."

След това ще са необходими средства за реставрацията на къщата. Но от дружеството казват, че са готови да извървят целия път, както това правят с търговския дом на фамилията Канети, който с годините се превърна в средище на алтернативната култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече полиция и видеонаблюдение във всички горещи точки
Повече полиция и видеонаблюдение във всички горещи точки
Ще има ли решение за пътя през Кресненското дефиле?
Ще има ли решение за пътя през Кресненското дефиле?