Повече полиция и видеонаблюдение във всички горещи точки

Полицейски управления във всички горещи точки на страната, изграждане на видеонаблюдение в регионите с висока престъпност и нови звена за борба с телефонните измами. Това са част от мерките срещу битовата престъпност, които предвижда МВР. Вътрешният министър представи като приоритети в ресора си повишаването на сигурността в страната, миграционната политика и борбата с тероризма. За охрана на границата до момента са усвоени около 35 процента от отпуснатите евросредства, които са 160 млн. евро.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:45, 10.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Вътрешният министър заяви, че в Плевен, Русе и Велико Търново са обособени самостоятелни звена за противодействие на телефонните измами. Именно в тези градове е концентриран криминалният контингент по линия на телефонните измами. От МВР са в постоянна връзка с партньорите си в Румъния, откъдето са купувани симкартите от престъпниците. Поради зачестилите измами предстои сформирането на работна група, която да извърши задълбочен анализ и да предложи ефективни мерки за противодействие на този вид престъпления.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: "Аз лично не мога проумея как толкова хора успяват да повярват на тези измамници. Даже си говорихме с колегите да ги издирим и да ги вземем на работа тука щом така психологически успяват да убедят възрастни хора да си дадат парите".

От министерството допълниха още, че ще работят за изграждането на допълнителни полицейски управления в най-горещите точки на страната. Първото управление ще бъде изградено до края на месеца в Асеновград, където ще бъде пригодена временна постройка. Министър Радев заяви, че се назначават още 1000 полицаи на местата с висока престъпност. От силовото ведомство ще настояват и за пълно видеонаблюдение в проблемните общини.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: "МВР е пуснало насоки, с които общините да се съобразяват в изграждане на техните системи за видеонаблюдение така че в последствие да бъдат изведени към най-близкото полицейско управление, да има връзка."

Бургас, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик и Велико Търново са сред градовете, които вече са потърсили помощ за изграждането на система за видеонаблюдение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
КЗП: Таксата празен стол е административно нарушение
КЗП: Таксата "празен стол" е административно нарушение
Почистиха двора на родната къща на Елиас Канети
Почистиха двора на родната къща на Елиас Канети