НОВИНИ

КНСБ организира национален протест на 27 октомври

Това обяви на извънреден брифинг лидерът на организацията Пламен Димитров. Основното искане е за увеличение на заплатите с поне 10%, а на места и с 15%, каза той. Протестът ще бъде pред Министерски съвет и пред седалището на една от работодателските организации у нас - Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:37, 19.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Исканията и действията ни са само ориентирани към по-високи и като размер, и като покритие към повече хора заплати. Държа да подчертая, че няма никакъв политически привкус, намеса или каквото и да било. Някъде около 6 хиляди души очакваме да бъдат тук на 27-ми. Времето за подготовка не е много. Но ние не искаме да доведем цяла България, а представителни групи на различните сектори.

Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със 100 лева всяка година.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отново заяви, че исканията нямат никакъв политически привкус и хората не желаят партии да се припознават в чисто синдикалната битка.

Допълнителната мотивация за протеста е и предлаганото намаление на болничните - през първите три дни да се плаща 50 на сто, а не 70 на сто, както е в момента. Според Димитров фалшивите болнични не могат да се борят чрез намаляване на права, а с по-добър контрол. Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за класа "прослужено време".

От КНСБ са избрали сградата на АИКБ като спирка на протеста, тъй като смятат, че председателят на Асоциацията се явява говорител на работодателските организации. От синдиката очакват около 6000 души да се съберат на протеста.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детската градина в село Черниче посрещна възпитаниците си изцяло обновена
Детската градина в село Черниче посрещна възпитаниците си изцяло обновена
Борисов: С Тереза Мей обсъдихме мигрантската криза и Брекзит
Борисов: С Тереза Мей обсъдихме мигрантската криза и Брекзит