НОВИНИ

Кои са думите на 2017-а година?

Думите, които белязаха 2017-та година. Повечето големи речници вече направиха класациите си. Кои думи са доминирали в живота ни през последните 12 месеца, вижте в репортажа на Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:03, 16.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Фалшиви новини. Оказва се, че това словосъчетание е присъствало най-трайно в живота ни през отиващата си 2017-а. Според британския речник „Колинс кобилд“, през тази година употребата на понятието се е покачила с 365%. То се превърна в любим израз на американския президент Доналд Тръмп. А след него щафетата беше подета и в речите на други световни лидери.

Според Оксфордския речник пък думата на годината е „младотресение“ - обществено-социална промяна, осъществена с усилията на младите. От авторитетното издание изтъкнаха, че е редно думата на 2017 г. да бъде по-положителна, отколкото събитията, случили се през нея, предполагаха.

Американският президент смело провокираше света през първата година от управлението си. Със свои изказвания той накара жените да надигнат глас, който отекваше силно и надалеч. Женските маршове излязоха от пределите на Америка, а „феминизъм“ оглави класацията на речника „Мириъм Уебстър“ за „Дума на годината“.

;

После дойдоха скандалите в киноиндустрията за сексуално насилие и кампанията #MeToo. Шокиращите разкрития затвърдиха челната позиция на „феминизма“.

2017-т, обаче, обагати много думи с нови значения. Снежинките вече не са само физично явление. Те излязоха и от границите на социалната сфера, в която снежинки наричат младите хора, които трудно приемат чужди възгледи, за да навлязат в политическия живот.

;

Определението си спечелиха протестиращите срещу Тръмп. Противниците на американския президент реагираха с плакати по време на демонстрациите: „По дяволите, ние сме снежинки. Но зимата скоро ще дойде“.

Гръцкият гирос се оказа сред най-обсъжданите думи в Съединените щати тази година. Причината за кулинарния интерес на американците е клипът „Как правилно се произнася гирос“ на Джими Фалън и Люк Браян. В класацията на „Мириъм уебстър“ „гирос“ заема 7-ма позиция.

;;

Думата, която най-много е вълнувала британските деца през 2017-та е: Тръмп. Името на американския президент, обаче, е изпаднало от първите позиции в класацията на Гугъл. Най-търсената тема там през отиващата си година е - ураганът Ирма.

Дали думите на 2017-а ще бъдат детронирани или ще продължат да чертаят живота през 2018-та? Речниците и търсачките са в очакване на онова, което хората ще потърсят в тях. А самите хора, разбира се, си пожелават повече позитивни събития, които ще определят търсенето и интересите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволнен е командващият на аржентинските ВМС заради изчезналата подводница
Уволнен е командващият на аржентинските ВМС заради изчезналата подводница
Гласът на града: Христо Димитров
Гласът на града: Христо Димитров